Стоп корупцији или протести студената

Драгана Келеч
Стоп корупцији или протести студената

БAЊAЛУКA - Тражимо на факултетима у РС радикалне мјере, које ће смањити корупцију, искоријенити непотизам, разбити породичне кланове, као и смјену појединих декана, а у супротном ће студенти искористити све демократске методе, изаћи на улице и протестима тражити своја права.

Поручили су ово јуче представници студентских организација у РС на конференцији за новинаре у Бањалуци.

- Не видимо никакву перспективу и не можемо ово више да трпимо. Ово је наш посљедњи апел! Нећемо више мирно посматрати шта се дешава на факултетима. Желимо промјене и радикалан заокрет у друштву! Желимо да они који су криви сносе одговорност, те да Универзитет, Влада РС и сви надлежни предузму радикалне кораке - истакао је предсједник Уније студената РС Никола Дроњак.

Према његовим ријечима, студенти су стотину пута указивали на корупцију, али нико до сада ништа није предузео.

- Шта треба да урадимо, да се запалимо испред зграде Владе да бисмо указали на проблеме?! Гдје је то тужилаштво? Мене нико никада није позвао осим новинара да пита о корупцији на факултетима. Па, не могу новинари да мијењају систем - казао је Дроњак.

На питање ко је од професора укључен у корупцију, Дроњак је одговорио да као свједоке позовемо ректора Универзитета у Бањалуци Станка Станића и предсједника Управног одбора Универзитета Мирослава Грубачића и питамо да ли је тачно да је један професор на Медицинском факултету рекао: “Шта они мисле, да ја са платом од 2.000 марака нећу узимати новац”.

- Универзитет прераста у коруптивну категорију, имамо учмалу средину, академску заједницу која се не оглашава ни на један друштвени проблем и мимо које пролазе све неправилности, а што је најгоре, нико ни за шта не одговара - истакао је Дроњак.

Предсједник Скупштине студената Студентског центра “Никола Тесла” у Бањалуци Игор Мацановић рекао је да не вриједи да студенти говоре имена професора који узимају мито, јер то нема никаквог ефекта.

- Сви се сјећате случаја професора Душанке Стојановић са бањалучког Технолошког факултета, прије четири године, за коју су постојали и снимци као доказ да је узимала мито, али ништа није предузето - казао је Мацановић.

Нагласио је да у кризним ситуацијама као што је ова у којој се налази наше друштво постоји само један глас, а то је глас разума и уједињења.

- Хоћемо радикалне промјене у високошколском образовању, тражимо антикоруптивне мјере, социјалну правду, а ако је за то потребно да изађемо на улице, вјерујте да смо и те како спремни - нагласио је Мацановић.

Студент омбудсман при Унији студената Ведран Јокић рекао је да студенти желе да скрену пажњу политичкој елити да се окрене према РС и рјешавању стварних проблема.

- На тржишту рада никад није било више диплома, а мање знања. То је, јасно, настало увођењем приватних факултета. Овако се РС урушава систематски, јер је образовање основ сваке државе - истакао је Јокић.

Он је позвао министра просвјете и културе РС Aнтона Касиповића, премијера РС Aлександра Џомбића и Владу РС да рашчисте негативности на факултетима.

Представник Студентске организације у Бањалуци Синиша Килибарда рекао је да изградњу четвртог павиљона у Студентском центру у Бањалуци више нико и не помиње.

- Влада РС није имала новца да сама крене у изградњу, па је дигла кредит од Европске банке. У исто то вријеме град Бањалука тражи 800.000 марака за грађевинску дозволу за тај павиљон - истакао је Килибарда.

Нестала картица

Представници студентских организација затражили су да надлежне институције испитају како је нестала картица на којој су се налазили позиви који се односе на корупцију у оквиру кампање AНТИКОР.

Директор полиције РС Гојко Васић рекао је да је нестала СИМ картица била у студентском удружењу и да је на њој било око 70 позива.

- Имали смо евидентиране те пријаве, мислим да су само двије или три указивале на конкретне особе. То није могло да послужи као основ за отварање истраге - рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана