Novi pokušaj formiranja vlasti na nivou BiH iduće sedmice

Željka Domazet
Novi pokušaj formiranja vlasti na nivou BiH iduće sedmice
Novi pokušaj formiranja vlasti na nivou BiH iduće sedmice

Sarajevo, Mostar - Novi pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH u kojima su juče, na odvojenim sastancima, učestvovale delegacije SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH nisu doveli do većih pomaka, a svi bi ponovo za istim stolom mogli da se nađu već iduće sedmice.

Delegacije SNSD-a i SDA sastale su se juče u Sarajevu, a nakon sastanka je konstatovano da su stavovi stranaka i dalje zakovani, da nema dogovora ni o Akcionom planu za NATO, na čemu insistira SDA, a protiv čega je SNSD, kao ni o podjeli resora.

SDA insistira da Bošnjacima pripadnu četiri ministarstva, dok SNSD ne odustaje od tri pozicije i predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ukoliko vlast uskoro ne bude formirana, SNSD je najavio i druge opcije djelovanja, ne iznoseći više detalja o budućim potezima.

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac, koji je sa potpredsjednicima stranke Nebojšom Radmanovićem i Nikolom Špirićem bio na sastanku, rekao je da je potvrđena volja da se implementira izborna volja građana.

- Naš stav je da treba prestati sa uslovljavanjem jer u protivnom ćemo i mi tražiti druge modele za političke utakmice sa onima koji uslovljavaju - rekao je Košarac.

Razgovarano je, kaže, i o modelu i strukturi budućeg Savjeta ministara.

- Predsjedavajući dolazi iz Srpske i ostajemo pri stavu da tri moraju biti iz RS, iz srpske komponente, tri iz bošnjačke i tri iz hrvatske. Nemamo identične stavove o tom pitanju, ali SNSD ostaje pri tome - rekao je Košarac, koji vjeruje da će se na idućem sastanku o tome odlučivati.

Naglasio je da u razgovore treba uključiti i trećeg partnera i da budući format sastanka bude finalna verzija onoga što će se verifikovati i prilikom izbora predsjedavajućeg Savjeta ministara i kompletnog Savjeta ministara. Dodao je da nije bilo riječi o raspodjeli resora i da bi to bilo nekorektno bez trećeg političkog partnera.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je da su oni opredijeljeni da što prije dođe do formiranja Savjeta ministara i Vlade FBiH. Rekao je da je najviše vremena potrošeno na objašnjavanje da se moraju poštivati zakoni i dostaviti godišnji nacionalni plan, što ne podržavaju u SNSD-u. Potvrdio je da postoje neslaganja o broju ministarstva, te dodao da je do sada bila praksa da stranka koja ima predsjedavajućeg Savjeta ministara pored toga dobije dva ministarstva, što SNSD odbija. Poručio je SNSD-u da ako imaju “plan B”, da to bude u skladu sa zakonima. Drugi sastanak održan je u Mostaru, gdje su razgovarali lideri HDZ-a i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović. I juče je nakon sastanka rečeno da je napravljen iskorak u pogledu formiranja vlasti.

- Došlo je vrijeme da ubrzamo pitanja koja razvlačimo mjesecima, a koja mogu vidno destabilizovati neke odnose i navući potpuno lošu sliku o BiH - rekao je Čović i dodao da treba razgovarati i sa trećim partnerom, odnosno SNSD-om, da bi se dogovorila raspodjela u Savjetu ministara BiH.

Izetbegović je kazao da je zadovoljan sastankom, te je potvrdio da će se već iduće sedmice održati sastanak SDA, HDZ-a i SNSD-a.

Plan rada

Staša Košarac je kazao da SNSD poštuje stavove institucija Republike Srpske i i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti.

- Kada je SDS u pitanju, ne znam ko šta misli u toj stranci. Vidljivo je da Dragan Mektić podržava NATO, a predsjednik SDS-a ćuti. Vidljivo je da su kroz ulogu njihovih ministara omogućili da se usvoji program rada Savjeta ministara za ovu godinu, gdje je jasno naznačena aktivacija MAP-a, odnosno NATO integracije. Za nas taj program rada ne znači ništa jer ne odražava volju birača - rekao je Košarac.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana