Нови покушај формирања власти на нивоу БиХ идуће седмице

Жељка Домазет
Нови покушај формирања власти на нивоу БиХ идуће седмице

Сарајево, Мостар - Нови преговори о формирању власти на нивоу БиХ у којима су јуче, на одвојеним састанцима, учествовале делегације СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ нису довели до већих помака, а сви би поново за истим столом могли да се нађу већ идуће седмице.

Делегације СНСД-а и СДА састале су се јуче у Сарајеву, а након састанка је констатовано да су ставови странака и даље заковани, да нема договора ни о Акционом плану за НАТО, на чему инсистира СДА, а против чега је СНСД, као ни о подјели ресора.

СДА инсистира да Бошњацима припадну четири министарства, док СНСД не одустаје од три позиције и предсједавајућег Савјета министара. Уколико власт ускоро не буде формирана, СНСД је најавио и друге опције дјеловања, не износећи више детаља о будућим потезима.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац, који је са потпредсједницима странке Небојшом Радмановићем и Николом Шпирићем био на састанку, рекао је да је потврђена воља да се имплементира изборна воља грађана.

- Наш став је да треба престати са условљавањем јер у противном ћемо и ми тражити друге моделе за политичке утакмице са онима који условљавају - рекао је Кошарац.

Разговарано је, каже, и о моделу и структури будућег Савјета министара.

- Предсједавајући долази из Српске и остајемо при ставу да три морају бити из РС, из српске компоненте, три из бошњачке и три из хрватске. Немамо идентичне ставове о том питању, али СНСД остаје при томе - рекао је Кошарац, који вјерује да ће се на идућем састанку о томе одлучивати.

Нагласио је да у разговоре треба укључити и трећег партнера и да будући формат састанка буде финална верзија онога што ће се верификовати и приликом избора предсједавајућег Савјета министара и комплетног Савјета министара. Додао је да није било ријечи о расподјели ресора и да би то било некоректно без трећег политичког партнера.

Замјеник предсједника СДА Адил Османовић казао је да су они опредијељени да што прије дође до формирања Савјета министара и Владе ФБиХ. Рекао је да је највише времена потрошено на објашњавање да се морају поштивати закони и доставити годишњи национални план, што не подржавају у СНСД-у. Потврдио је да постоје неслагања о броју министарства, те додао да је до сада била пракса да странка која има предсједавајућег Савјета министара поред тога добије два министарства, што СНСД одбија. Поручио је СНСД-у да ако имају “план Б”, да то буде у складу са законима. Други састанак одржан је у Мостару, гдје су разговарали лидери ХДЗ-а и СДА Драган Човић и Бакир Изетбеговић. И јуче је након састанка речено да је направљен искорак у погледу формирања власти.

- Дошло је вријеме да убрзамо питања која развлачимо мјесецима, а која могу видно дестабилизовати неке односе и навући потпуно лошу слику о БиХ - рекао је Човић и додао да треба разговарати и са трећим партнером, односно СНСД-ом, да би се договорила расподјела у Савјету министара БиХ.

Изетбеговић је казао да је задовољан састанком, те је потврдио да ће се већ идуће седмице одржати састанак СДА, ХДЗ-а и СНСД-а.

План рада

Сташа Кошарац је казао да СНСД поштује ставове институција Републике Српске и и Резолуцију о војној неутралности.

- Када је СДС у питању, не знам ко шта мисли у тој странци. Видљиво је да Драган Мектић подржава НАТО, а предсједник СДС-а ћути. Видљиво је да су кроз улогу њихових министара омогућили да се усвоји програм рада Савјета министара за ову годину, гдје је јасно назначена активација МАП-а, односно НАТО интеграције. За нас тај програм рада не значи ништа јер не одражава вољу бирача - рекао је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана