Erdogan prijeti: Zacrtali smo, niko nas neće spriječiti

Agencije
Erdogan prijeti: Zacrtali smo, niko nas neće spriječiti
Erdogan prijeti: Zacrtali smo, niko nas neće spriječiti

Ankara - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će Turska ostati jaka uprkos “pokušaju ekonomskog udara” u jeku tenzija između Ankare i Vašingtona.

Obraćajući se pristalicama u Ankari, Erdogan je rekao da se Turska suočava sa “ekonomskim prijetnjama, sankcijama, deviznim sredstvima, kamatnim stopama i inflacijom”, prenijela je agencija AP.

“Kazaćemo im da smo prozreli njihovu igru i da ćemo se suprotstaviti”, izjavio je predsjednik Turske.

Erdogan je rekao i da niko neće uspjeti da spreči jačanje i razvoj Turske, niti ostvarivanje svih ciljeva koje je Turska zacrtala, javila je turska agencija Anadolija.

Turska lira je u padu pošto su SAD zaprijetile novim sankcijama. SAD su već uvele sankcije za dvojicu turskih ministara i udvostručile carinske namete na turski čelik i aluminijum. Turska je uzvratila carinama na uvoznu robu iz SAD u vrednosti od 533 milina dolara i najavila bojkot američkih elektronskih uređaja.

Diplomatski spor pojačao je zabrinutost investitora za turske ekonomske probleme. Turska je napravila ogroman strani dug zaduživanjem radi podsticanja rasta proteklih godina i s padom valute, taj dug je postao skuplji za otplaćivanje, što može dovesti do bankrota kompanija. Ekonomisti strahuju da bi Turska mogla ući u recesiju

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana