Umjetničko iskustvo majki i beba

Aleksandra Madžar
Umjetničko iskustvo majki i beba

Banjaluka - Nevjerovatno snažne i čiste emocije i nježnost, koja se može osjetiti samo u prisustvu onih najmlađih, djece i beba, kao najljepša čarolija obasjali su scenu Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Prizor iz bajke, gdje su bebe, kao pahulje, na savršeno bijeloj scenografiji, rađenoj upravo za njih, puzale i pričale samo njima poznatim jezikom, bio je dio premijernog izvođenja prve predstave za bebe "Tačka na izletu" u režiji Aleksandra Pejakovića. On je inspiraciju i motive za ovu predstavu pronašao u istoimenoj knjizi Predraga Bjeloševića.

U srijedu popodne sve u Dječijem teatru bilo je koncentrisano upravo na najmlađe posjetioce. Majke nisu imale razloga za brigu, jer se kreativna ekipa koja je radila na ovoj predstavi potrudila da napravi kutak za dojenje i presvlačenje, da malim gledaocima ništa ne bi nedostajalo.

Sjedišta su bila prazna, dok se na sceni dešavala magija. Dvadeset majki sa bebama bile su na daskama teatra zajedno sa glumicama, koje su suptilnim koreografijama izazivale reakcije najmlađih. Ono što je dalo posebnu draž su pokloni za majke i bebe, koje je obezbijedio Kabinet Vlade Republike Srpske.

Zadovoljstvo poslije premijere nije krio ni reditelj, koji je najavio da će sljedeća izvođenja komada trajati duže od dvadeset minuta.

- Bebe su odlično reagovale i na koreografiju i na interakciju. Srećan sam jer osjećam da će ovo biti gledana predstava, s obzirom na to da je nešto potpuno novo na našoj pozorišnoj sceni. Sljedeći put sigurno će se igrati duže nego što smo zamislili, vjerovatno od 35 do 40 minuta, jer je bebama bilo jako zanimljivo - kazao je Pejaković.

Na važnost ovog komada, namijenjenog bebama od šest do osamnaest mjeseci, ukazao je i direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević.

- Ovaj projekat ulazi u sferu eksperimenta u teatru, koji nije nepoznat. Rađeno je dosta predstava za bebe u Beogradu, Zagrebu i u svijetu, ali kod nas je ovo prvi put - dodao je on.

Poseban značaj u radu na ovoj predstavi dala je primarijus doktor Vesna Novaković, pedijatar neonatolog, čije su sugestije bile neophodne.

- Veoma sam srećna što sam deo ovog projekta. Iako sam svoj celi radni vek posvetila radu sa bebama i mislila da sve znam o njima, nisam razmišljala o tome koje je pravo vreme kada beba treba da doživi svoje prvo umetničko iskustvo - ispričala je Novakovićeva.

Ističući da je posebnu draž dala topla scenografija i kostimografija, potvrdila je da nikad nije rano da beba doživi svoje prvo umjetničko iskustvo.

- Moram priznati da su bebe bile opuštenije od mama. Mame su te koje se uvek mnogo brinu. Lepo su reagovale, mi nismo insistirali na interakciji već smo im dozvolili da se ponašaju kako žele. Neke su puzale, neke sedile kod majke u krilu, smejale se, pružale ruke, odgovarale pokretom - rekla je Novakovićeva.

Uz muziku Mocarta i Bramsa, veoma uspješno svoj neobičan glumački zadatak obavile su Svjetlana Andrić, Ana Anđelić, Božana Bijelić, Zorana Šuman i Aleksandra Spasojević.

Scenografija

Scenograf Berina Šuščević naglasila je da majke koje u budućnosti budu dolazile sa bebama nemaju razloga za brigu, jer je scenografija rađena tako da se svaki dio pere mašinski.

- Rijetke su situacije gdje su bebe u kontaktu, pa je rad na ovom projektu bio zaista interesantan. Inspiracija za scenu bila je pjesma "Slon u pozorištu" - kazala je umjetnica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana