Preživljavanje

Preživljavanje
Dragana Orlović
10.07.2011 21:00

Jednoj prosječnoj četvoročlanoj porodici u Republici Srpskoj samo za najskromniji doručak, ručak i večeru, prema sadašnjim cijenama namirnica, dnevno je potrebno najmanje 16 maraka.

A za tih 16 maraka mogu da se kupe hljeb, mlijeko, jogurt, malo mesa, još manje voća i povrće i začini. Znači ono osnovno, neophodno organizmu da bismo se koliko-toliko zdravo hranili.

Kada se sve sabere i oduzme to je mjesečno 480 maraka, a ako se ima u vidu da prosječne plate zaposlenih u prerađivačkoj industriji, hotelima i restoranima, trgovinama gdje radi najveći procenat stanovništva, iznose 555 maraka (a neki, znamo to, primaju i manje), potpuno je jasno šta preostaje jednoj porodici za ostale troškove kojih nije malo.

Jer svakodnevica je nezamisliva bez komunalnih usluga, struje i prevoza koji moraju da se plate. I to u roku.

Spisak obaveza je sve duži i duži, a hrana iz mjeseca u mjesec sve skuplja.

S druge strane, novčanik i kućni budžet mnogih domaćinstava sve je tanji i tanji.

Postavlja se pitanje kako da porodica u kojoj radi samo jedan član koji prima pomenutu sumu izdrži mjesec tako da se redovno hrani (najskromnije naravno) i sa ostatkom izmiri potrebne troškove.

Očigledno je - nikako. Negdje mora da se uštedi. Pa, nažalost, čak i na hrani.

Sigurno je da ima i onih porodica koje sebi ne mogu nijednom mjesečno da priušte kilogram mesa, a o voću da ne govorimo. Ima možda i onih koji ne mogu da sebi priušte ni dva, a ne tri obroka dnevno. A valjda bi trebalo, ako ništa drugo, od plate koju su zaradili da imaju barem za hranu.

Znači potrebne su ili veće plate ili niže cijene. Jer ovako ne ide.

Nažalost, za sada rješenja nema ni na vidiku... Osim ako nemate čarobni štapić ili ako ne planirate da dnevno trošite manje od ovih minimalnih 16 maraka.

Kolumne Komentar dana

© Glas Srpske 2012 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica