Због убиства дјевојке 15 и по година затвора

Горан Обрадовић
Због убиства дјевојке 15 и по година затвора

Источно Сарајево - Лазар Чаваркапа (21) звани Чава и Владимир Чодо, обојица из Пала, осуђени су јуче у Окружном суду у Источном Сарајеву на укупно 15 година и седам мјесеци затвора због убиства Софије Вукадин (17) 24. марта прошле године у Палама.

Судско вијеће Чаваркапи је изрекло девет година затвора због убиства, а Чоди шест година и седам мјесеци због тога што му је помагао у кривичном дјелу.

Обојици је продужен притвор у којем се налазе од 24. марта прошле године.

Прије убиства Софија Вукадин је са комшиницом и пријатељицом Горданом Станковић изашла у провод и наводно су биле у кафићу "РЦ" у Палама.

По изласку Софија је у близини роштиљнице "Јутро" у Занатском центру у Палама срела бившег младића Срђана Кнежевића, па су се тада посвађали.

Чодо је послије хапшења у полицији изјавио да је те вечери изашао у неки од угоститељских објеката са Чаваркапом, те да су мало попили. Претходно је рекао Чаваркапи да у свом возилу има пиштољ "ЦЗ" калибра 7,62 милиметра. Навео је да претпоставља да је Чаваркапа узео тај пиштољ и носио га са собом током њиховог изласка.

Видјевши да се пред роштиљницом расправљају младић и дјевојка, Чаваркапа и Чодо су пришли и почели да им добацују.

Наводно им је тада Софија узвратила псовком, на шта је Чодо пришао и ошамарио је.

Тада је пришао и Чаваркапа, такође је ошамарио и упитао: "Хоћеш ли да те убијем?", на шта му је она одмах одговорила: "Убиј!". Чаваркапа је тада потегао Чодин пиштољ и без размишљања јој пуцао у главу.

Када је Софијин бивши момак упитао Чаваркапу зашто ју је убио, Чаваркапа му је на то, наводно, одговорио: "Онако".

Чодо и он су након тога отрчали до "голфа 2", који је био паркиран у близини и почели да бјеже.

Међутим, ухапшени су након краће полицијске потјере, на путу ка Подвитезу, гдје су возилом слетјели са пута.

Док су бјежали из аутомобила су избацили пиштољ, али га је полиција убрзо послије хапшења пронашла.

У полицији је током алкотестирања утврђено да су њих двојица имала 0,71 и 0,8 промила алкохола у крви, што и није степен пијанства у којем човјек није свјестан својих поступака.

Послије убиства комшије породице Вукадин испричале су да је 2000. године у дискотеци "Коран" у Палама убијен и Софијин отац Александар Вулин, а годину раније и његов брат.

Предсједник судског вијећа Зинаида Хусић рекла је да је суд утврдио да су оптужени починили кривично дјело како је описао у оптужници.

- Суд сматра да ће се оваквом казном постићи како генерална тако и специјална превенција - рекла је Хусићева.

Адвокати осуђених најавили су жалбе на пресуду.

Незадовољни пресудом

Дјед убијене Софије Вукадин Деливоје Вукадин рекао је да је разочаран пресудом и да је очекивао већу казну.

- Из ове пресуде се види да је суд подлегао притисцима. Боље да су их ослободили. Софијин отац убијен је 2000. године, а мој други син годину раније. Убица Софијиног оца је побјегао из затвора Кула и није пронађен - рекао је Деливоје Вукадин.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана