Завршено поновљено суђење бившим специјалцима МУП-а РС: Свједоку покајнику казна од 3.000 КМ није развезала језик

Небојша Томашевић
Завршено поновљено суђење бившим специјалцима МУП-а РС: Свједоку покајнику казна од 3.000 КМ није развезала језик

Бањалука - Свједок републичког тужилаштва Данијел Кузмић ћутао је готово сат у бањалучком Окружном суду на суђењу оптуженима за пљачку транспорта 617.000 марака од Уникредит банке на аутопуту Бањалука - Градишка, па је кажњен са 3.000 КМ због неодговарања на питања.

Кузмић је на исти начин свједочио и раније, а овај пут му ни новчана казна није "развезала језик" па је наставио да ћути и након што му је предсједница судског вијећа Олга Пантић рекла да казна може бити повучена ако проговори.

У овом случају оптужени су бивши припадници Специјалне јединице полиције МУП-а РС Владан Малић (36), Горан Параш (31) и Александар Поповић (33), те њихов сарадник Олег Банда (34) из Бањалуке. Кузмић је на основу споразумног признања кривице раније осуђен на три године затвора јер је са њима учествовао у тој пљачки. Он се признањем обавезао да ће свједочити против оптужених, али је јуче остао нијем на питања тужиоца и судског вијећа, па је због тога прочитан његов исказ који је дао у истрази. Чим је ушао у судницу било је јасно да ће, као и 26. фебруара, наставити да ћути, јер није рекао ни "добар дан", већ само климнуо главом. Пантићева га је упозорила да је дужан да одговара на постављена питања и упитала га да ли је разумио, а он је климнуо главом. На инсистирање судије ипак је изустио "да" и наставио да ћути. Његово испитивање протекло је тако што је републички тужилац Живана Бајић поставља питања на која Кузмић није одговарао, па је она одговоре читала из његовог ранијег исказа.

У ранијој изјави, коју је прочитала Бајићева, Кузмић је потврдио да је учествовао у пљачки тако што је Поповићу и осталима дојавио када је из банке кренуо блиндиран комби "блинда" с новцем и да му је за то обећано 100.000 КМ, али је касније добио 30.000 евра. Према ранијем исказу он је када је "блинда" кренула послао поруку: "Љубави, кренула сам", након које су оптужени пљачкаши пошли у пљачку. Одбрана се противила таквом "испитивању", тврдећи да је то незаконито.

- Овако нешто у пракси није забиљежено и зачуђена сам и изненађена јер у закону нема ниједан члан који одобрава овако испитивање - рекла је адвокат Јадранка Ивановић.

Додала је да суд није утврдио зашто се свједок тако понаша, да ли има ваљане разлоге, проблеме, те да ли је способан да свједочи. Након саслушања Кузмића завршен је доказни поступак на поновљеном суђењу, а одбрана и тужилаштво су изнијели завршне ријечи. Предсједница судског вијећа Олга Пантић изрицање пресуде заказала је за понедјељак, 26. март.

Оптужена четворка раније је у Окружном суду била осуђена на укупно 42 године затвора, али је пресуду укинуо Врховни суд РС и случај вратио на ново суђење.

Првостепеном пресудом Малић, Параш и Поповић били су осуђени на јединствене казне од по 11 година, док је Банди изречено девет година. Суд је тада утврдио да тужилаштво није доказало да су чинили злочиначку организацију, па их није осудио за организовани криминал, већ за разбојништво и за недозвољену производњу и промет оружја или експлозивних материја. Том пресудом Малић, Параш, Поповић и Банда оглашени су кривим да су 22. септембра 2015. године на аутопуту Бањалука - Градишка "аудијем А6" пресрели колону возила која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и уз пријетњу зољом тада су украли 616.548 КМ, а током пљачке рањен је радник обезбјеђења из агенције "Сектор секјурити" Ђурађ Бајић.

Тужилац Живана Бајић је након поновљеног суђења измијенила оптужницу, тако да се оптужени више не терете за организовани криминал, већ за разбојништво и недозвољену производња и промет оружја или експлозивних материја.

Четворка оптужених раније је била закључила споразуме о признању кривице и пристала на укупно 25 година затвора, али је суд те споразуме одбацио. Споразумно признање кривице недавно је био закључио Банда, којим је пристао на шест година затвора, али је суд и тај споразум одбио. Суђење у овом случају траје близу двије године, а оптужени се налазе у притвору двије године и три мјесеца. Оптужница је подигнута 5. априла 2016. и мијењана 22. децембра те године. На терет им је био стављен и организовани криминал, који је скинут измјенама оптужнице од 14. марта ове године. У пљачки су учествовали и специјалци Жељко Инђић и Горан Јањуз, који су осуђени на основу признања кривице.

Завршне ријечи

Тужилац Живана Бајић затражила је да суд осуди оптужене јер сматра да је доказима и изјавама свједока потврђено да су починили пљачку за коју их терети оптужница. Истакла је да су ДНК трагови оптужених нађени у возилу којим је почињена пљачка. Одбрана сва четири оптужена затражила је ослобађајућу пресуду.

Браниоци Владана Малића, Горана Параша и Олега Банде, Јадранка Ивановић и Јасминка Јовишевић тврде да је већина доказа, а посебно ДНК трагови, прикупљена незаконито. Кажу и да измијењена оптужница нема обиљежја кривичног дјела и да није познато ко је власник опљачканог новца. Бранилац Александра Поповића, Александра Метлић истакла је да против њеног брањеника нема ниједног ваљаног доказа. Тужилац је тражио да оптуженима буде продужен притвор након пресуде, а одбрана да буду пуштени на слободу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана