Возио девет килограма марихуане на сушење

Небојша Томашевић
Возио девет килограма марихуане на сушење

Чапљина - Полиција је ухапсила З. Ф. (42) из Какња, приликом превоза девет килограма марихуане, коју је узгајао у мјесту Шкаре код Чапљине.

Досадашњом истрагом утврђено је да је у моменту када га је полиција зауставила у Пребиловцима листове тек убране  индијске конопље превозио на сушење у Алаиниће код Стоца гдје је и настањен.

- Осумњичени је планирао да марихуану осуши и распарча у мање пакете ради даље уличне продаје - казао је извор близак истрази.

Према неким процјенама вриједност заплијењене дроге на црном тржишту процјењује се на више хиљада марака.

- Полиција је осумњиченог открила на основу оперативних сазнања да се бави продајом наркотика. Због тога је и праћен и контролисан док је возио "пасат". Током контроле пронађена су три пакета укупне тежине од 9,14 килограма марихуане. Пакети су били запаковани и скривени у возилу  - рекао је извор близак истрази.

У МУП-у Херцеговачко-неретванског кантона су потврдили да су код З. Ф. пронашли дрогу не наводећи детаље. Казали су да је он испитан и пуштен да се брани са слободе.

- Против осумњиченог је поднесен извјештај Кантоналном тужилаштву у Мостару који га терети за неовлашћену производњу и промет опојних дрога - наводи се у саопштењу.

Да је узгој и шверц дроге уносан посао и да се тиме бави све више особа, говори и чињеница да је у посљедње вријеме велики број оптужница због овог дјела. Суд БиХ у петак је потврдио оптужницу против држављанина Црне Горе Ганија Куртија и држављанина БиХ Јасмина Селимагића и Анђелка Новаковића која их терети за међународни шверц наркотицима. Терете их да су током јуна и јула 2014. године кријумчарили марихуану из Црне Горе у БиХ. На челу ове групе био је Курти који је из затвора руководио шверцом дроге.

Истрагом је утврђено да је Курти, који се налазио на издржавању казне у КПЗ Зеница, из затвора путем контаката у Црној Гори и БиХ координисао кријумчарење дроге у БиХ. Ради се о особи која је раније протјерана из БиХ, те је користећи фалсификована документа поново илегално ушао у БиХ, гдје је ухапшен.

Признање Лучића

Држављанин Црне Горе Радивоје Лучић (42) са Тужилаштвом БиХ  закључио је споразум о признању кривице за међународни шверц дроге. Из Тужилаштва БиХ у петак је саопштено да тај споразум предвиђа да му Суд БиХ изрекне пет година затвора. Према оптужници Лучић је био један од вођа организоване групе која је шверцовала марихуану и хашиш на подручју БиХ и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана