Ukrali 25 računara iz osnovne škole u Karakaju

Nebojša Tomašević
Ukrali 25 računara iz osnovne škole u Karakaju

Zvornik - Davor B. (19) i Milko V. (20) iz Zvornika osumnjičeni su da su ukrali čak 25 laptop računara iz Osnovne škole “Desanka Maksimović” u Karakaju kod Zvornika i tako osnovce ostavili bez modernih sredstava za elektronsku nastavu, saznaje “Glas Srpske”.

Oni su krađe počinili tokom 2017. i 2018. godine, a šteta koju su pričinili školi procjenjuje se na 16.000 KM. Istragom je utvrđeno da su u tom periodu u školu provalili čak tri puta tako što su razvaljivali vrata i prozore.

Nezvanično saznajemo da su provalnici otkriveni nakon opširne istrage policije zahvaljujući tragovima koje su iza sebe ostavili. U policiji saznajemo da prilikom hapšenja nisu pronađeni ukradeni računari, ali postoje određene informacije gdje je ta oprema završila.

- Lopovi su dio računara sakrili, a neke su prodali, i to se sve provjerava. Nadamo se da ćemo uskoro pronaći ukradene stvari kako bismo ih mogli vratiti osnovcima u pokradenoj školi - kazao je izvor blizak istrazi.

Pojasnio je da je osumnjičeni Davor B. ranije imao sukoba sa zakonom, dok Milko V. nije do sada sumnjičen za bilo koje krivično djelo.

Policijska uprava Zvornik, navodeći inicijale osumnjičenih, saopštila je da Davora i Milka terete za tešku krađu.

- Na osnovu preduzetih operativnih i istražnih mjera te prikupljenih dokaza postoje sumnje da su D. B. i M. V. iz Zvornika tokom 2017. i 2018. godine iz područne škole u Karakaju ukrali veću količinu računara i računarske opreme. Ovom krađom su pričinili štetu od oko 16.000 maraka - navodi se u saopštenju.

Direktorica Osnovne škole “Dositej Obradović” Sanja Tanacković istakla je da im je pomenuta krađa dosta otežala nastavu u područnoj školi te da se nadaju da će oprema biti vraćena.

- Lopovi su odnijeli sve laptop računare iz elektronske učionice iz područne škole u Karakaju. Time je onemogućen nastavak realizacije projekta “Dositej” Vlade RS, koji je sprovodi s ciljem osavremenjavanja nastave i usvajanja znanja učenika - kazala je Tanackovićeva.

Potvrdila  je da je pomenuta škola obijena tri puta u kratkom vremenskom roku.

Kazne

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, za počinioce teške krađe za koju se sumnjiče Zvorničani Davor B. i Milko V. može biti izrečena kazna od  dvije do deset godina zatvora. Zakon predviđa i oštriju kaznu ukoliko je ukradena stvar od posebnog istorijskog, naučnog značaja ili njena vrijednost prelazi 50.000 KM. U tom slučaju počinioci mogu biti kažnjeni od tri do 15 godina zatvora. Tako će, ako bude utvrđeno da su ukradeni računari iz škole bili od naučnog značaja, osumnjičeni vjerovatno biti kažnjeni strožim kaznama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana