Ухапшено пет од шест возача бјегунаца

Горан Обрадовић
Ухапшено пет од шест возача бјегунаца

Бањалука - Возачи који послије саобраћајних несрећа побјегну са лица мјеста убрзо буду пронађени и приведени правди, подаци су Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Током протекле године на подручју РС догодило се шест саобраћајних несрећа са смртном посљедицом у којима су возачи, који су их и изазвали, побјегли са лица мјеста.

- Од наведених шест несрећа, пет их је расвијетљено и приведено је исто толико возача, док се још трага за једним возачем - истакли су у Министарству унутрашњих послова.

Додају да је у односу на 2013. годину забиљежен благи пораст броја ових кривичних дјела, јер су у тој години четири возача побјегла са мјеста несреће.

У МУП-у Српске су истакли да се најчешћи начини откривања и расвјетљавања ових несрећа заснивају на пронађеним предметима и траговима на лицу мјеста приликом обављања увиђаја, изјавама свједока, те обавјештењима надлежних здравствених установа и слично.

Према Кривичном закону РС, за оног ко изазове саобраћајну несрећу у којој је погинула једна или више особа прописана је казна од двије до 12 година затвора.

Ако је због неуказивања помоћи наступила смрт лица повријеђеног у саобраћајној несрећи, истим законом се може изрећи и затворска казна у трајању од једне до осам година.

Према мишљењу стручњака, требало би пооштрити казнену политику за бахате возаче који послије несреће побјегну са лица мјеста, јер на тај начин чине више кривичних дјела: скриве несрећу, побјегну и оставе повријеђеног да се сам сналази.

Случај који је највише уздрмао јавност догодио се 9. децембра прошле године када је бањалучки бизнисмен Синиша Ковачевић у улици Крајишких бригада, на западном транзиту, у Бањалуци ударио пјешака Душку Рађевић и затим побјегао, а жена је убрзо преминула од задобијених повреда.

Полиција је изашла на лице мјеста и приликом обављања увиђаја пронашла дијелове "мерцедеса МЛ", а на основу снимака камера са објеката у близини утврђено је да је ријеч о бијелом теренцу.

Потом су полицајци обишли све власнике регистрованих бијелих "мерцедеса МЛ" у Бањалуци те дан касније пронашли и ухапсили Ковачевића. Послије саслушања он је пуштен да се брани са слободе.

На сличан начин је и приједорска полиција у новембру прошле године ухапсила Душана Блануша, који је управљајући возилом "голф" усмртио пјешака Зулфију Љутић и затим побјегао.

У полицији су тада рекли да је била ноћ и густа магла, те да није било свједока. Није било ни трагова кочења или остатака лимарије, само су остали комадићи слупаног вјетробранског стакла, на којима је уочен мали траг боје и лима, на основу чега је он и пронађен. Он је тада полицији рекао да је побјегао из страха.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана