Ubicu nakon 24 godine stigla kazna

Sanja Amidžić
Ubicu nakon 24 godine stigla kazna

Sarajevo - Damir Gradaščević iz Sarajeva, nakon 24 godine i četiri sudska procesa, osuđen je juče u Kantonalnom sudu zbog ubistva sugrađanina Miloša Vujića Panića na četiri godine i pet mjeseci zatvora.

Ubistvo se dogodilo 13. septembra 1993. godine nakon svađe, a potom tuče Gradaščevića sa Milošem i njegovim sinom Damjanom Vujićem Panićem. Povod za krvavi obračun bilo je smeće koje je bačeno ispred šupe Nadire Čengić, koja je tada bila u vezi sa ubicom iako je on imao zakonitu suprugu i sa njom dijete.

Ovaj sudski proces jedan je od najdužih koji se vodio u Kantonalnom sudu, jer je Gradaščević punih 15 godina bio u bjekstvu.

S obzirom na ratne okolnosti, ubica je iskoristio priliku da 1994. godine, kada je pušten da se brani sa slobode, pobjegne iz BiH u Hrvatsku, a potom u Sjedinjene Američke Države.

Sudski proces u ovom slučaju vođen je u njegovom odsustvu, a on je 2002. godine u Kantonalnom sudu u Sarajevu osuđen na pet godina zatvora. Nakon žalbe Vrhovnom sudu BiH kazna je preinačena na sedam godina zatvora, međutim, Gradaščević se nije pojavljivao u BiH.

Uhapšen je u Sjevernoj Kaliforniji 2009. godine na osnovu međunarodne potjernice. Gradaščevića je u SAD putem interneta pronašao njegov sin i prijavio sarajevskom MUP-u koji je i raspisao potjernicu. Doveden je u Kazneno-popravni zavod Zenica kako bi odslužio kaznu, ali je Vrhovni sud FBiH nakon mjesec ukinuo presudu i vratio proces na početak. Gradaščević se tako ponovo našao na slobodi.

Od 2009. pa do 2015. godine vođena su dva sudska procesa u kojima je ubica osuđen na po pet godina zatvora, ali je u žalbenom postupku Vrhovni sud FBiH ukidao presude i vraćao procese na početak. Tek na četvrtom suđenju izrečena je pravosnažna presuda.

Gradaščević svih ovih godina boravio je u SAD gdje se vjenčao sa Nadirom Čengić, koja mu je navodno bila i advokat u ovom procesu. Supruga i sin iz prvog braka, koje je napustio tokom rata, žive u Sarajevu.

Bjekstvo

Gradaščević je u bjekstvu bio ukupno 15 godina. Sve vrijeme je boravio u SAD. Od prve supruge Iris zvanično se nije razveo u Sarajevu, ali ga to nije spriječilo da se oženi Nadirom Čengić u Americi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana