Ubicama Radića 36 godina i osam mjeseci

Nebojša Tomašević
Ubicama Radića 36 godina i osam mjeseci

Sarajevo - Šestorica bivših pripadnika MUP-a Unsko-sanskog kantona osuđeni su u petak u sarajevskom Kantonalnom sudu na 36 godina i osam mjeseci zatvora zbog ubistva srpskog povratnika Cvijana Radića, koje je počinjeno u januaru 1997. godine.

Presudu je izreklo vijeće kojem je predsjedavao sudija Husein Delalić.

Ovom presudom Asmir Bakrač (44) osuđen je na osam godina zatvora, a Halid Velagić (64) na sedam godina.

Fuadu Poprženoviću (57), Izetu Šahinoviću (46) i Ejubu Ikiću (59) izrečeno je po pet godina, a Huseinu Kuniću (42) godina i osam mjeseci zatvora.

Prema presudi Bakrač, Poprženović, Šahinović, Kunić, Velagić i Ikić su 29. januara 1997. godine u Bihaću, po prethodnom dogovoru, kao saizvršioci ubili Radića, koji je toga dana došao u zgradu opštine Bihać kako bi se raspitao o povratu stana koji je napustio 1994. godine. Radić je tog dana uhapšen i odveden u službene prostorije na višečasovno ispitivanje. Tom prilikom je mučen sve do noćnih časova. Kako se navodi u presudi, Radića je na podu kancelarije, koju je koristila kriminalistička služba, zatekla jedna osoba kojoj se on obratio riječima: "Gospodine, molim vas, pomozite mi, biću ubijen", te objasnio da će ga ubiti Ejub Ikić i Halid Velagić, kao i njihovi poslušnici.

Ikić i Velagić su zajedno sa Bakračem, Poprženovićem i Šahinovićem bili u drugoj kancelariji. Dalje se navodi da su Bakrač i Poprženović, po nalogu Velagića i Ikića, uzeli ključeve službenog vozila u namjeri da odvezu Radića. Tada su Bakrač i Šahinović odvukli Radića do vozila jer je bio toliko pretučen da nije mogao sam da hoda. Bakrač je sjeo na mjesto vozača, Poprženović na mjesto suvozača, dok je na zadnjem sjedištu bio Šahinović, a pored njega Radić.

Odvezli su se na mjesto Crno jezero kod Krupe na Uni, gdje su Radića izvukli iz vozila i ubili sa dva hica u grudi i glavu, a zatim tijelo stavili u prtljažnik službenog policijskog vozila. Dovezli su se do polovine mosta iznad Crnog jezera. Zatim su Radićevo tijelo konopcem vezali za betonski blok i bacili preko ograde mosta u jezero. Potom su automobil oprali od krvi, uklonili tragove i istragu preusmjeravali u drugom smjeru.

Pritvor

Sudsko vijeće Kantonalnog suda svoj šestorici osuđenih za ubistvo Cvijana Radića ukinulo je pritvor, u kojem su bili od 8. januara prošle godine.

Porodica ubijenog Radića se sa imovinsko-pravnim zahtjevom uputila da nadoknadu štete traži u parničnom postupku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana