У акцији Аватар заплијењена три и по килограма дроге, пронађен украдени џип

Небојша Томашевић
У акцији Аватар заплијењена три и по килограма дроге, пронађен украдени џип

Бањалука - Полиција је у оквиру акције „Аватар“ ухапсила 13 осумњичених за шверц дроге и заплијенила више од три килограма разних наркотика, а пронађен је и џип „дачија дастер“ који је украден у Српцу 21. новембра.

Незванично сазнајемо да су ухапшени Бенеди Ђукановић звани Бенџо (40), Ернад Алагић (30), Стефан Петровић (25), Божидар Максимовић (28), Владимир Врањеш (28), Фирас Хоџић (41), Санид Ћулум (35), Александар Станишић (35) и Бранислав Ћулибрк (25), сви из Бањалуке, те Томислав Атељевић (25) из Требиња.

Горан Милановић (25), који је обухваћен акцијом, налази се већ у притвору због ранијег почињеног кривичног дјела. Осим њих, ухапшена су још два лица чији идентитет нисмо успјели да сазнамо јер јуче нису били саслушани у полицији. Претреси објеката за које се сумња да их користе осумњичени почели су у зору, у пет часова.

Све осумњичене полиција терети за шверц наркотика, док се Милановићу, Ћулибрку и Ђукановићу на терет ставља и крађа „дачије дастер“ од власнице продавнице „Душа“ у Српцу.

Из Полицијске управе Бањалука, наводећи иницијале, саопштили су да је у оквиру акције претресено 17 локација у Бањалуци, Требињу, Лакташима и Котор Варошу.

Незванично сазнајемо да је, између осталих, претресена и викендица осумњиченог Алагића у Врбањцима код Котор Вароша. Извор истиче да је ријеч о познатој породици која у бањалучком насељу Врбања има фирму за израду ортопедских помагала. Алагићу су лисице на руке стављене у Бањалуци.

- Током претреса пронађено је и изузето више од два и по килограма марихуане, око 749 грама спида, 26 грама кокаина, мобилни телефони и носачи СИМ картица, као и други предмети који ће послужити као доказ у кривичном поступку. Осумњичене Б. Ђ, Е. А, С. П, Б. М, В. В, Ф. Х, С. Ћ, А. С, Б. Ђ. из Бањалуке и Т. А. из Требиња теретимо за неовлашћену производњу и промет опојне дроге. Током ове акције полиција је открила да су Г. М, Б. Ђ. и Б. Ћ. из Бањалуке 21. новембра украли возило „дачија“ у Српцу - рекла је портпарол ПУ Бањалука Марија Маркановић.

Ухапшени у акцији „Аватар“, који се сумњиче за растурање дроге, а дио њих и за крађу теренца дачија дастер, предати су синоћ Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

Након што их саслуша поступајући тужилац, донијеће одлуку о евентуалном приједлогу за притвор.

Маркановићева је рекла да не може открити више информација с обзиром на то да није завршено саслушање већег броја лица и прикупљање релевантних доказа.

Поједини ухапшени у акцији „Аватар“ одраније су познати полицији као учиниоци кривичних дјела. Ђукановић је хапшен у јуну ове године због сумње да је у мају 2013. године учествовао у пљачки златаре „Сарајка“ у Кључу, када је украден златни накит и новац, укупне вриједности 55.000 марака.

Њега је МУП РС доводио у везу са више тешких кривичних дјела, док је 2008. године хапшен и у Србији због сумње да је заједно са још два лица припремао ликвидацију мушкарца из супарничке криминалне групе, претходно обезбиједивши већу количину експлозива и оружја.

Милановић је познат по учешћу у пуцњави испред кафе-бара „К4“ у Бањалуци у фебруару 2015. године када је рањен радник обезбјеђења Миле П. Након тога годину и по се налазио у бјекству, прије него што се сам предао полицији. У међувремену, полиција га је осумњичила и за тешку крађу, односно провалу у бензинску пумпу у Косјерову код Лакташа.

Сарадња

Акција „Аватар“ спроведена је у сарадњи са Управом за организовани и тешки криминалитет Министарства унутрашњих послова Републике Српске. У Полицијској управи Бањалука су казали да је истрага у овој акцији трајала пет мјесеци.

Незванично сазнајемо да су за то вријеме осумњичени праћени, а и прислушкивани су њихови међусобни телефонски разговори, што ће бити један од доказа против њих.

Осумњичени

Бенеди Ђукановић Бенџо (40)

Ернад Алагић (30)

Стефан Петровић (25)

Божидар Максимовић (28)

Владимир Врањеш (28)

Фирас Хоџић (41) –

Санид Ћулум (35)

Александар Станишић (35) и

Бранислав Ћулибрк (25)

Томислав Атељевић (25)

Горан Милановић (25)  

(непознат идентитет још двојице осумњичених)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана