Троструки убица купио лажни идентитет

Небојша Томашевић
Троструки убица купио лажни идентитет

Бањалука - Познати српски криминалац Бранислав Секуловић (54) из Приштине, који је прије три дана ухапшен на граничном прелазу Брод с фалсификованим пасошем БиХ на име Марио Триван, купио је ову путну исправу од својих сарадника из криминалне групе која је разбијена у полицијској акцији "Круна", сазнаје "Глас Српске".

Извор близак истрази је рекао да Секуловић, који се већ деценију скрива због сумње да је починио троструко убиство у Србији, у посљедње вријеме борави у Русији, гдје има фирму.

- У БиХ је дошао да би продужио спорни пасош који је имао приликом хапшења. Неко вријеме се крио на подручју Коњица - казао је извор близак истрази.

Из МУП-а РС, наводећи иницијале, саопштено је да је Секуловић након испитивања предат Суду БиХ, који би требало да му одреди екстрадициони притвор, с обзиром на то да га тражи правосуђе Србије. Истакли су да су против њега Тужилаштву БиХ упутили допуну извјештаја који га терети за недозвољену трговину, фалсификовање исправе и фалсификовање или уништавање службене исправе.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је полиција у оквиру акције "Круна" открила да Секуловић користи фалсификовани пасош на основу украденог идентитета држављанина БиХ.

- Истрага у акцији "Круна" била је усмјерена против организоване криминалне групе која је омогућавала крађу идентитета стварних грађана БиХ, а који углавном бораве у иностранству. На основу украдених личних података ова група је израђивала лична документа која су користили починиоци организованог криминала - рекли су у Тужилаштву БиХ и додали да се Секуловић повезује с овом групом.

Истакли су да је након испитивања Тужилаштво од Суда БиХ затражило да се Секуловићу одреди притвор.

До закључења овог броја "Гласа Српске" рочиште у суду није било завршено.

Секуловић је откривен 21. октобра током рутинске контроле путника у аутобусу на граничном прелазу Брод. Граничари су посумњали да његов пасош није уредан па је он приведен. Током испитивања није желио да открије прави идентитет, па су његови отисци провјерени кроз базу података Интерпола. Утврђено је да он није Марио Триван, као што пише у пасошу, већ Бранислав Секуловић за којим се трага. Из лажног пасоша је видљиво да је он с њим боравио у Молдавији, Бјелорусији, Украјини и Русији. Приликом хапшења код Секуловића је пронађено око 7.000 КМ. Марио Триван, на чије име је Секуловић користио пасош, поријеклом је из Градишке, а већ дуго живи у Аустралији. Његов идентитет украден је 2013. године, након чега је на његово име и презиме издат пасош другој особи у Бањалуци.

Србија

За Браниславом Секуловићем правосуђе Србије трага још од 2007. године, због сумње да је убио Дарка Живковића, Владимира Самарџића и Душана Пејовића. Они су, према незваничним информацијама, били припадници криминалног такозваног "вождовачког клана". Секуловић је с њима 2007. године уговарао одређене послове путем своје фирме "С компанија". Током пословног аранжмана преварио их је за 100.000 евра, а затим намамио у своју канцеларију, гдје их је побио. Од тада му се губи сваки траг. У Секуловићевом полицијском досијеу стоји да је учествовао у неколико пуцњава, те да је аутомобилом прегазио пјешака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана