Strah od izlaska nasilnika na slobodu

Nebojša Tomašević
Strah od izlaska nasilnika na slobodu

Banjaluka - Vijest da bi se Slobodan Marković (57) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja i pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović, uskoro mogao naći na slobodi izazvala je strah i uznemirenost stanovnika ulice Svetozara Markovića, u kojoj je počinio nezapamćeni napad.

Okružni sud u Banjaluci je nakon izricanja prvostepene presude Markoviću, bivšem direktoru Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, produžio pritvor, a tu odluku je potvrdio i Vrhovni sud RS. Panika među mještanima pojavila se kada su saznali da je Ustavni sud BiH nedavno usvojio Markovićevu apelaciju kojom je tražio da bude ukinuto rješenje Vrhovnog suda RS i zatražio da o pritvoru bude hitno donesena nova odluka. Marković na osnovu ove odluke Ustavnog suda traži da bude pušten iz pritvora u kojem se nalazi od dana kada je brutalno pretukao ženu.

Stanari zgrade u čijoj garaži se dogodio napad i ulice Svetozara Markovića u naselju Nova varoš kažu da ne mogu vjerovati da takav čovjek može biti pušten na slobodu. I sa Markovićem iza rešetaka pred očima su im i dalje strašne slike iz garaže u kojoj je pretučena njihova komšinica.

Milena Đaković, koja radi u blizini garaže u kojoj se dogodio zločin, kaže da je obuzme strah svaki put kada prolazi pored zgrade i sjeti se šta se dogodilo.

- Taj događaj je izazvao šok i strah kod svih i nevjerovatno je da bi nasilnik mogao biti pušten na slobodu. Mnoge žene se još plaše da uđu u garažu - kazala je Đakovićeva.

Stanarka ulice Svetozara Markovića Rajna M. kaže da joj ni danas nije prijatno da bude na mjestu gdje se sve desilo.

- Od kada je napadnuta i pretučena ta žena, strah se uvukao u mene, pogotovo jer se to desilo u po bijela dana. Osoba kao što je Marković nakon svega ne bi smjela slobodno šetati. Zar treba da se ponovi sličan slučaj pa da ga ponovo hapse - kazala je Rajna M.

Zorica L, koja radi u blizini mjesta na kojem je Marković počinio napad, koji samo zahvaljujući reakciji komšija nije završio fatalnim ishodom, kaže da strah ni poslije nepune godine nije nestao.

- Od dana kada je ovdje napadnuta žena svega se plašim. Ako je ona napadnuta u po bijela dana, šta onda može da se desi noću. Neko ko je tako nešto uradio jednom, može ponoviti opet i zato osuđeni ne bi trebalo da izlazi iz pritvora - kazala je Zorica L.

Odluka Ustavnog suda BiH zatekla je i Okružno tužilaštvo u Banjaluci, u kojem smatraju da Marković treba da ostane u pritvoru do pravosnažnosti presude i upućivanja na izdržavanje zatvorske kazne.

- Tužilaštvo je u prvostepenom postupku dokazalo da je Marković počinio krivično djelo za koje je optužen, pa je i osuđen. Žrtvu B. K. je brutalno pretukao u podzemnoj garaži zgrade pretvarajući se da vrši dezinfekciju objekta. Maskiran ju je napao, a prethodno je pod točak njenog vozila stavio drvo da ne može pobjeći. U dokaznom postupku svjedoci su potvrdili da kod stanara zgrade u kojoj se sve desilo postoji strah od ulaska u garažu. Puštanje Markovića na slobodu izazvalo bi narušavanje javnog reda i mira i uznemirenje javnosti - kazali su u tužilaštvu.

Marković je osuđen 11. septembra zbog pokušaja ubistva Keserovićeve. Tada mu je produžen pritvor do upućivanja na izdržavanje kazne. U presudi je navedeno da je Keserovićevu napao 5. decembra prošle godine u podzemnoj garaži i brutalno pretukao drvenom palicom koja je bila obložena najlonom, a sudije su potvrdile navode iz optužnice da je napad detaljno isplanirao. Markovića su u batinanju žene zaustavili njene komšije Nemanja Čigojević i advokat Darko Kremenović, koji su slučajno naišli i čuli njenu vrisku. Motiv napada i brutalnog premlaćivanja nije naveden u optužnici niti u presudi.

Argumenti Ustavnog suda

U odluci Ustavnog suda BiH navedeno je da su Slobodanu Markoviću povrijeđena prava na ličnu slobodu i sigurnost zagarantovanu Ustavom BiH. Zbog toga ta pravosudna institucija smatra da treba ukinuti rješenje o produženju pritvora i po hitnom postupku donijeti novu odluku poštujući odredbe Ustava BiH i Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana