Шрафцигер разоткрио “провалника са дипломом”

Небојша Томашевић
Шрафцигер разоткрио “провалника са дипломом”

Бањалука - Дио одломљеног шрафцигера који је пронађен на мјесту провале у Бањалуци само је један од предмета који је разоткрио Николу Нешића (30), безбједњака из Београда у Србији који је оптужен да је починио четири крађе у Бањалуци, у којима је украо близу 100.000 КМ, сазнаје “Глас Српске”.

Сазнајемо да је у овом случају вјештак машинске струке утврдио да поломљени дио шрафцигера пронађен на мјесту пљачке у једној од образовних установа одговара шрафцигеру који је пронађен код Нешића. Осим тога, ДНК анализом је утврђено да неки трагови с мјеста крађа одговарају оптуженом. Извор близак правосуђу је појаснио да је и вјештачењем кључева пронађених код Нешића утврђено да је њима вјероватно откључан сеф Хришћанске адвентистичке цркве у Бањалуци, из које је украдено у разним апоенима око 90.000 КМ.

Суђење овом “провалнику са дипломом”, који има завршен факултет за бјезбједност, почеће у бањалучком Окружном суду 22. јануара, када ће тужилаштво саслушати своје свједоке. Одлучено  је ово јуче на статусној конференцији у овом предмету, а вијећу које ће судити Нешићу пресједаваће судија Сњежана Кудрић. Бањалучко Окружно тужилаштво Нешића терети да је од 22. јула до 2. августа провалио у Економску и Технолошку школу у Бањалуци, просторије Н. П. и Хришћанску адвентистичку цркву, коју је опљачкао у ноћи између 1. и 2. фебруара. Ову цркву је опљачкао тако што је развалио прозор, ушао унутра, а затим обио врата стана благајника цркве, гдје је нашао кључ сефа. Након тога је из канцеларије цркве узео други кључ сефа, који је затим откључао и покупио из њега сав новац. 

У просторије Технолошке школе ушао је кроз мали прозор величине свега 75 са 80 центиметара, који је развалио помоћу шрафцигера, украо рачунар и причинио штету од 400 КМ. Према оптужници, Економску школу опељешио је у ноћи између  30. и 31. јула, а у канцеларије је ушао преко олука, помоћу којег се попео на први спрат.

У просторије предузећа Н. П. у бањалучкој улици Краља Алфонса XIII ушао је преко крова околних зграда и украо снимач видео-надзора и 450 марака, а штета је процијењена на око 2.000 КМ. Нешић је ухапшен у акцији бањалучке полиције “Снимач” 9. августа на сарајевском аеродрому и тако спријечен у намјери да оде у Египат. Према незваничним информацијама,  он је дан прије хапшења сазнао да га полиција тражи, па је хтио да побјегне. Нешић је два пута због крађа осуђиван на затворске казне.

Свједоци

Бањалучко Окружно тужилаштво у процесу против Николе Нешића планира да саслуша 10 свједока, четири вјештака и изведе 75 материјалних доказа.

Тужилац Саша Лаботић у бањалучком Окружном суду казао је да ће доказе моћи да изведе за три рочишта.

Нешићев адвокат Симо Тошић најавио је саслушање оптуженог и рекао да ће имати одређени број доказа које ће предложити након што тужилаштво изведе своје доказе. За то ће му, вјерује, требати два рочишта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана