Siromašne djevojke kao seksualno roblje

Sanja Amidžić
Siromašne djevojke kao seksualno roblje

Sarajevo - Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) u razbila je akcijama "Tvins" i "Pismo" međunarodni lanac prostitucije i u petak uhapsila devet osoba u Sarajevu.

Oni su osumnjičeni da su u BiH, Srbiji i Ukrajini vrbovali djevojke slabijeg imovnog stanja i odvodili ih u Njemačku i Austriju radi pružanja seksualnih usluga.

Identitet uhapšenih u ovoj akciji nije saopšten a prema nepotvrđenim informacijama među uhapšenim makroima je i jedan maloljetnik. Istovremeno ovu akciju sprovela je i Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i uhapsila tri lica.

U akcijama je pretreseno više lokacija u Sarajevu gdje su zaplijenjeni predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem pomenutih krivičnih djela.

Kako su rekli u SIPA osumnjičeni su duži period podvodili djevojke u zemljama zapadne Evrope.

- Djevojke koje su kasnije pokušale izaći iz ovog lanca bile su izložene prijetnjama, fizičkom i psihičkom zlostavljanju - kazali su u SIPA.

Dodali su da su organizatori prostituisanja imali razređen sistem za vrbovanje i odlazak djevojaka u inostranstvo tako što su na određenim internet stranicama objavljivali oglase i nudili pružanje različitih seksualnih usluga.

Prema nezvaničnim informacijama među žrtvama bilo je i djevojaka mlađih od 22 godine. Osumnjičeni su za naplatu njihovih usluga u posljednje dvije godine nezakonito zaradili više stotina hiljada evra.

Ovu grupu policija tereti za organizovani kriminal u vezi sa međunarodnom trgovinom ljudima, navođenjem na prostituciju i pranje novca.

Uhapšeni će nakon saslušanja u dalje postupanje biti predati Tužilaštvu BiH.

Sličan kriminalni lanac lani je razbila zagrebačka policija kada je uhapšeno pet osoba zbog sumnje da su u BiH, Srbiji i Hrvatskoj vrbovali djevojke i odvodili ih u Njemačku za pružanje seksualnih usluga. Organizatori su mlade žene vozili automobilima ili im plaćali kartu do odredišta. Seksualne usluge pružale su u pojedinim hotelima i noćnim klubovima u Njemačkoj. Cijene usluge kretale su se od 60 do 250 evra. Polovinu od dobijene sume davali su organizatorima. Tada je kao vođa grupe uhapšen Davor Zunec. Policijskom istragom je utvrđeno da je ova grupa organizovala oko 2.000 seksualnih usluga i tako zaradila oko 166.000 evra.

"Tango"

Pripadnici SIPA lani su u akciju "Tango" uhapsili S. D. (46), K. E. (41), A. K. (30), E. Lj. (33) i S. Z. (27) zbog sumnje da su podvodili djevojke za pružanje seksualnih usluga.

- Osumnjičeni su dogovarali sastanke osoba koje su pružale seksualne usluge i njihovih klijenata. Za ove usluge uzimali su 25 odsto iznosa koji prostitutka dobije od klijenta - kazao je izvor blizak istrazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana