S bombom dolazio dva dana na nastavu

Goran Obradović
S bombom dolazio dva dana na nastavu

Čelinac - Šesnaestogodišnji učenik Srednje škole "Ivo Andrić" u Čelincu je uhapšen jer je dva dana donosio ručnu bombu u školu i pokazivao je učenicima.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka su rekli da je policiji u Čelincu u utorak oko 11 časova prijavljeno da se u prostorijama Srednje škole nalazi bomba.

- Policija je odmah izašla na teren i utvrdila da je učenik pomenute škole donio ručnu bombu M-57, koja je potom pronađena u dvorištu škole. "Kašikaru" je uklonio radnik Civilne zaštite Čelinac - pojasnila je portparol CJB Banjaluka.

O ovom događaju obaviješten je tužilac za maloljetnike Okružnog tužilaštva Banjaluka.

Direktor Srednje škole "Ivo Andrić" Milivoje Pavlović je rekao da ga je jedan od profesora u utorak obavijestio da je jedan đak donio bombu u učionicu.

- Odmah sam pozvao policiju, koja je stigla za tri minuta i ispitala učenika, a zatim je iza škole pronađena i uklonjena bomba. Sve je urađeno u skladu sa propisima, a obaviješteni su i njegovi staratelji. Kada dobijemo policijski zapisnik onda će nastavničko vijeće utvrditi da li će i na koji način kazniti ovog učenika - pojasnio je Popović.

Prema njegovim riječima, učenik nije bio u svađi sa bilo kim i nije imao namjeru da nekog povrijedi bombom.

Prema nezvaničnim informacijama, učenik je u ponedjeljak donio bombu u školu i na času je pokazivao drugarima iz školske klupe.

- Nekoliko puta je vadio osigurač iz bombe i zatim ga ponovo vraćao. Kada je čuo da ga direktor zove u kancelariju, on je pretpostavio o čemu je riječ i bombu je izbacio kroz prozor. Na sreću, ona se nije aktivirala. Tokom razgovora sa direktorom i policijom on je više puta negirao da je donio bombu, a potom je sve priznao - rekao je naš izvor.

Ispričao je da je "kašikaru" pronašao na smetljištu kraj jednog kontejnera.

Naš izvor je pojasnio da su ovom maloljetniku roditelji razvedeni, da mu majka živi u Bihaću sa drugom porodicom, a da mu otac radi u Rusiji.

- On već nekoliko mjeseci živi kod bake i djeda u Banjaluci i putuje do škole u Čelincu - pojasnio je naš izvor.

Pedagog u pomenutoj školi je rekao da ovaj učenik do sada nije pravio veće probleme i da su sigurni da nije imao namjeru da nekog povrijedi.

- Pohvalna je reakcija drugih učenika koji su hrabro postupili i sve prijavili razrednom starješini - rekao je pedagog.

Stručnjaci

Psiholog Aleksandar Milić je rekao da dječak ima potrebu da nadoknadi svoje unutrašnje nedostatke i zbog toga je želio da bude u centru pažnje.

- Riječ je vjerovatno o nezreloj ličnosti koja nije mogla da ima uvid u posljedice koje je mogla da proizvede. To dijete ne treba kažnjavati nego intezivno raditi sa njim, pričati sa njim i utvrditi zbog čega je to uradio. Ako se to ne uradi, ostaju neriješeni uzroci koji mogu kasnije kulminirati na druge načine - pojasnio je Milić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana