Psihički bolesnik slomio kuk starcu u banjalučkom naselju Obilićevo

Nebojša Tomašević
Psihički bolesnik slomio kuk starcu u banjalučkom naselju Obilićevo

Banjaluka - Psihički bolesnik Đorđe A. (34) iz Banjaluke upao je u kuću komšije Save Zubovića (84) u Obilićevu i pretukao ga. On je starini polomio kuk i nanio brojne povrede samo zato što ga je Zubović molio da izađe iz njegove kuće, u koju je samovoljno ušao, i da mu vrati ukradene stvari.

- Već više od dva mjeseca ulazi u moju kuću bez dozvole, a sumnjam da me i potkrada. Znam da je ukrao ključeve od ulaznih vrata da bi mogao da ulazi kada mene nema ili kad se zaključam. Napao me je krajem prošle sedmice i bukvalno prebio. Riječ je o snažnom muškarcu koji ima 120 kilograma. Nisam se mogao braniti. Podigao me i bacio na asfalt. Tu mi je polomio kuk - priča Zubović koji je smješten na Kliniku za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Starina uskoro treba da bude operisan, a njegova rodbina je u strahu za njegov život s obzirom na to da je u poznom životnom dobu.

Savin unuk Momir priča da sa nasilnikom Đorđem A. već dva mjeseca ima problem, da uznemirava njegovu porodicu te da mu niko ništa ne može.

- Policija ga je više puta privodila, a s obzirom na to da je registrovan kao osoba s psihijatrijskim problemom, oni ga odvedu na psihijatriju, odakle ga ljekari puste da slobodno odšeta kući. Kad je pretukao djeda, samo su ga zadržali dan i pustili. Policija mu ništa ne može, a sa njim ima problema i njegova porodica i svi u naselju - rekao je Momir Zubović i istakao da ne zna kako da se zaštiti.

Đorđe A. je i ranije bio nasilan pa je dobio sudsko rješenje po kojem treba da bude smješten na liječenje u psihijatrijsku kliniku zatvorenog tipa do pet godina. On je proveo šest mjeseci u zdravstvenoj ustanovi "Jakeš", odakle je otpušten. 

Đorđev otac Dragiša potvrdio je da sa sinom ima ogromne probleme i da on napada i majku i njega, prijeti da će ih zaklati, ubiti.

- Osnovni sud je 27. februara 2014. godine donio rješenje da Đorđe bude smješten u psihijatrijsku kliniku zatvorenog tipa do pet godina. Proveo je u klinici "Jakeš" pola godine i pušten na kućno liječenje i od tada je na slobodi iako se njegovo stanje pogoršalo. Poslije toga je više puta zbog nasilnog ponašanja i prijetnji smještan u Psihijatrijsku kliniku u Banjaluci, ali ubrzo po prijemu ga puste. Bojim se da nas ne ubije ili nekom drugom učini zlo, njemu treba da ga smjeste na duže liječenje. Apelujem na nadležne u Psihijatrijskoj klinici da mi pomognu da se sin izliječi - rekao je Dragiša.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS, ne navodeći Đorđev identitet, potvrdili su da taj pacijent nema regulisan trajni smještaj u nekoj od zdravstvenih institucija iako je to preporučeno od strane psihijatara.

- Naša ustanova je klinika u kojoj se tretiraju akutna stanja i pretežno nije zatvorenog tipa. Za akutna stanja koja zahtijevaju boravak u zatvorenom dijelu u Klinici postoji Odjeljenje za urgentnu psihijatriju. O tome odlučuju ljekari - saopšteno je iz UKC RS.

Policija

U banjalučkom Centru javne bezbjednosti su kazali da im je ovaj napad prijavljen.

- Dok ne budu obavljene neophodne provjere i prikupljeni dokazi šta se i kako dogodilo, ne možemo da otkrivamo detalje - rekli su u CJB Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana