Počelo suđenje Nenadu Vukoviću: Pretukao rođaka pa njegovim sinovima izjavio saučešće

Nebojša Tomašević
Počelo suđenje Nenadu Vukoviću: Pretukao rođaka pa njegovim sinovima izjavio saučešće

Banjaluka - Nenad Vuković (62) iz Rekavica kod Banjaluke, nakon što je ubio rođaka Radu Vukovića (75), njegovim sinovima je izjavio saučešće, praveći se kao da ništa ne zna o tome.

Potvrdili su ovo u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju optuženom sinovi ubijenog Rade, Sladenko i Obrenko Vuković.

- Kada me je brat obavijestio da nam je umro otac Rade, bio sam na poslu. Po povratku kući, na mjestu gdje je nađeno njegovo tijelo bilo je mnogo komšija. Optuženi Vuković je došao, izjavio saučešće i govorio da je otac pao od srčanog udara - kazao je Sladenko Vuković.

Dodao je da je supruga optuženog dolazila kod njih kući i rekla da su “krave satrale Radu”. Sladenko je istakao da nikad ne bi posumnjao da bi Nenad mogao to da uradi te je za njega zatražio najstrožu kaznu. Njegov brat Obrenko je ispričao da su nakon saznanja o smrti oca svi mislili da su ga ubile krave koje je vodio to jutro.

- Prije deset godina se zapetljao, vukla ga je krava, pa smo sumnjali da je i sada bilo tako. Kada je otac pronađen, optuženi nam je izjavio saučešće. Ni danas ne mogu da vjerujem da je to uradio. Ako ima pravde, tražim najstrožu moguću kaznu za njega - rekao je Obrenko Vuković.

Kazao je da su se njegov otac Rade i optuženi Nenad ranije prepirali, ali da su bile u pitanju seoske čarke.

- Optuženi je znao komšijama nekad nalagati nešto na oca, pa ga on poslije pita što je to uradio i dođe do prepirke, ali nije bilo veće svađe. Znam da je optuženi isjekao očevu šumu, ali sa njim smo brat i ja bili u dobrim odnosima, kao i sa cijelom njegovom familijom. Danas smo dobri sa njegovim sinovima i porodicom - naglasio je Obrenko.

Nenad Vukojević, koji je prvi naišao na Radino tijelo, kazao je da je tog jutra pozvao upravo optuženog Nenada Vukovića da ode sa njim da vide šta se desilo.

- Krenuo sam na posao, vidio sam Nenada kod kuće kako slaže drva, a ubrzo potom na putu sam vidio da Rade leži licem prema zemlji. Pozvao sam Nenada da odemo vidjeti šta je bilo i da pomognemo, i on je išao sa mnom. Nisam sumnjao u njega i nije se ponašao sumnjivo. Rade je ležao u krvi - kazao je Vukojević.

Prema optužnici, Nenad Vuković zločin je počinio 26. oktobra 2018. između šest i sedam časova kada je susreo rođaka Radu na livadi iza kuća. U optužnici stoji da su se oni ranije posvađali zbog sječe šume, a kada su se susreli, opet je izbio sukob. Tom prilikom Nenad je nasrnuo lopatom na rođaka i toliko ga je krvnički udarao da je polomio lopatu na više dijelova. Nenad je nakon zločina pokupio dijelove lopate i sakrio. Metalni dio je stavio ispod poda svoje šupe, dok je držalo lopate zatrpao u đubre. Uhapšen je tri dana nakon zločina i nakon toga mu je određen pritvor, kojem se nije protivio.

Nadoknada

Porodica ubijenog Rade Vukovića zatražila je nadoknadu materijalne štete zbog njegove smrti. Tužilac Zorica Baroš sudu je predala zahtjev u kojem se navodi da traže 971 KM na osnovu ugovora o sahrani sa pogrebnim preduzećem, te dodatnih 3.800 KM za troškove sahrane, kao i 8.000 KM koliko je, kako smatraju, njihov otac godišnje zarađivao. Sin ubijenog Obrenko potvrdio je da su takav zahtjev predali tužiocu i rekao da neće tražiti nadoknadu za pretrpljeni bol. Njegov brat Sladenko, osim materijalne, potražuje i nadoknadu za pretrpljeni bol zbog gubitka oca, ali nije precizirao koji bi iznos tražio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana