Pavlović uhapšen u nastavku akcije Trezor: Krio 573.000 KM otetih od Alfa sekjuritija

Nebojša Tomašević
Pavlović uhapšen u nastavku akcije Trezor: Krio 573.000 KM otetih od Alfa sekjuritija

Banjaluka - Željko Pavlović iz Kneževa uhapšen je u nastavku akcije "Trezor" zbog sumnje da je pomogao pljačkašima da sakriju plijen oko 573.000 maraka koje su oteli od radnika agencije "Alfa sekjuriti" u krugu banjalučke firme "Metal", saznaje "Glas Srpske".

Izvor blizak istrazi kazao je da policija tereti  Pavlovića da je od pljačkaša preuzeo novac i odnio ga u Kneževo i sakrio.

- Nakon nekog vremena razbojnici su došli i on im je predao novac koji je sačuvao za njih. Za tu uslugu dobio je navodno 20.000 maraka. Na taj način pomogao im je da prikriju tragove zločina  - rekao je izvor "Glasa Srpske".

Pljačku novca od radnika "Alfa sekjuriti" počinili su 18. januara 2010. godine Siniša Straživuk, Vinko Knežević i Đorđe Ćulum koji je "tipovao" posao. Prilikom pljačke ranjen je radnik obezbjeđenja Jadranko Granula, a razbojnici su pobjegli sa 18 kodiranih vreća u kojima je bio pazar "Delta maksija" i pumpi "OMV".

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, navodeći inicijale, potvrdili su da su uhapsili Pavlovića.

- Postoji sumnja da je Ž. P. kao član organizovane kriminalne grupe pomogao razbojnicima koji su 18. januara 2010. godine u preduzeću AD "Metal" oduzeli  572.857 od radnika "Alfa sekjuriti". Teretimo ga za pomaganje, organizovani kriminal i razbojništvo - rekli su u MUP-u Republike Srpske.

Dodali su da su u okviru hapšenja pretresli nekoliko lokacija na području Banjaluke, ali ne mogu da otkrivaju detalje.

Akcija "Trezor" započeta je u februaru 2017. kada su osim   pomenutih Straživuka (49) i Kneževića uhapšeni Jovica Karać (42), Miloš Mrđan (42), i još nekoliko lica iz Banjaluke. Oni su tada i pritvoreni.

Policija pretpostavlja da je u grupi bilo još najmanje deset kriminalca. Ova kriminalna grupa je otkrivena zahvaljujući iskazu njihovih saučesnika Milana Reljića (48), koji je ranije uhapšen i zatvoren zbog pljačke banjalučke Komercijalne banke, te  Dalibora Marića koji je radio u toj banci kao obezbjeđenje. Osim pomenutih  kriminalnoj grupi pripadali su i Slaviša Ćulum, Aljoša Galić, Vojislav Šešum  koji se takođe nalaze  u zatvoru. Sa ovom grupom su radili i Dejan Došen, Nevenko Božičić i bivši sudski policajac Vinko Knežević, koji su u bjekstvu. U pljačkama je učestvovao i Meho Adrović koji se, kako saznajemo, nalazi u inostranstvu.  Prema informacijama iz istrage kriminalna grupa koju je zatvorio "Trezor" najveći plijen od 1.035.230 maraka uzela je iz Komercijalne banke u centru Banjaluke u aprilu 2011. godine. Većina tog novca je nađena. Na teret im je još stavljeno da su dva puta opljačkali Novu banjalučku banku, današnja Unikredit banku, iz koje u oteli ukupno 53.426 maraka. Terete ih i za pljačku Rajfajzen banke, iz koje su uzeli 33.468 KM i pljačku Gospodarske banke, iz koje su prema Tužilaštvu, odnijeli 48.000 KM, a prema policiji svega 2.500 KM. U krivični dosije im je stavljena i pljačka 81.590 maraka iz Tržnog centra "Tropik" u Prijedoru, te napad na transport novca "Pošta Srpske" tokom kojeg su oteli 229.854 KM u Banjaluci od radnika obezbjeđenja Agencije "Centurion". Grupi se stavlja na teret i dva bombaška napada i ranjavanje Bojana Mrđana u kafiću "Kings". Akciju "Trezor" vodi Republičko tužilaštvo iz kojeg je saopšteno da je ovaj predmet u fazi istrage i da ne mogu da otkrivaju detalje.

Bombe i ranjavanje

Tužilaštvo je pojedince uhapšene u akciji "Trezor" tada teretilo i za druga djela. Tako je za postavljanje eksplozivne naprave pod "reno" direktorke "Farmalijeka" Milenke Vučen i bacanje bombe na kafe bar "Šejkers" osumnjičen Milan Reljić koji je to navodno uradio po nalogu Jovice Karaća.

Karaća Tužilaštvo tereti još i za ranjavanje Bojana Mrđena u banjalučkom kafe baru "Kings". Svi napadi su izvedeni u cilju utjetrivanja dugova i iznude novca. Bomba pod "reno" je aktivirana jer je Vučenova navodno dugovala 40.000 KM Karaću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana