Парама од поплава санирали рачуне Трудбениaк и Трудбеник енерџиja

Небојша Томашевић
Парама од поплава санирали рачуне Трудбениaк и Трудбеник енерџиja

Добој - Директори предузећа "Трудбеник" и "Трудбеник енерџи" из Добоја, Лука Милош и Зоран Јовановић, пријављени су добојском Окружном тужилаштву јер су незаконито искористили 88.000 КМ добијених из Фонда солидарности РС за санирање штете од поплава.

Из ЦЈБ Добој је, наводећи њихове иницијале, саопштено да Милоша терете за злоупотребу овлашћења у привреди, а Јовановића за помагање у тој злоупотреби.

Према полицијском извјештају, Милош је 88.000 марака добијених из Фонда солидарности РС за обнову "Трудбеника" који је настрадао у поплавама пребацио на рачун предузећа "Трудбеник енерџи". Јовановић је као директор "Трудбеника енерџи" тај новац искористио неплански за плаћање обавеза предузећа "Трудбеник" чији је рачун блокиран.

Јовановић је од тог новца исплатио плате радницима "Трудбеника" за мај. Према подацима полиције, "Трудбеник"  је власник предузећа "Трудбеник енерџи".

Иначе, ово је други извјештај против одговорних особа у предузећима "Трудбеник" и "Трудбеник енерџи" због разних малверзација и кршења закона.

Полиција је 25. септембра добојском Окружном тужилаштву пријавила пет одговорних особа из ових предузећа због сумње да су неправилним издвајањем новца причинили штету већу од шест милиона марака највећим повјериоцима. Тада су тужилаштву пријављени Лука Милош, Зоран Јовановић, Бранислав Лазић, Перо Букејловић и његов син Милорад Букејловић. Према тој пријави, бивши премијер Републике Српске Перо Букејловић је, као одговорно лице у "Трудбенику", почетком 2013. учествовао у оснивању новог привредног друштва "Трудбеник енерџи", путем којег су обављане трансакције новца, јер су у то вријеме "Трудбенику" били блокирани рачуни због неплаћања обавеза према повјериоцима. "Трудбеник енерџи" је за матично предузеће требало да обавља послове развоја нових производа, пројектовања и инжењеринга. Ово предузеће, чије је пословање организовао Букејловић, није обављало послове због којих је основано, већ је коришћено за финансијске трансакције и пословање за рачун и у корист "Трудбеника".

На овај начин одређени број повјерилаца је стављен у неповољан положај у односу на остале повјериоце, чиме је онемогућена наплата потраживања Пореској управи РС више од 4,2 милиона КМ, радницима "Трудбеника" 936.000 КМ и Градској топлани Добој око 1,2 милиона марака. Перо Букејловић је послије овог извјештаја поручио да се не осјећа кривим за оно за шта га терете. Казао је да нико није оштећен јер су "Трудбеник" и "Трудбеник енерџи" повезана лица.

Штрајк

Радници "Трудбеника" су два пута штрајковали ове године захтијевајући да им буде исплаћено више од десет заосталих плата и повезано осам и по година радног стажа. Са штрајком су прекинули прије мјесец. Предсједник Синдикалне организације "Трудбеника" Предраг Јоргић казао је да је оснивање другог предузећа "Трудбеник енерџи"  указивало на криминалне радње, које су уништиле "Трудбеник".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана