Oduzeta 42 vozila vrijedna 200.000 KM

Nebojša Tomašević
Oduzeta 42 vozila vrijedna 200.000 KM

Sarajevo - Službenici uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) oduzeli su 42 automobila vrijedna 200.000 maraka sa četiri auto-otpada na području Srednjobosanskog kantona.

Iz UIO BiH je saopšteno da su vozila oduzeta u akciji koja je izvedena u petak, subotu i juče. Utvrđeno je da vlasnici auto-otpada koji su ih i uvozili nisu platili carine i porez na dodatnu vrijednost (PDV). Riječ je uglavnom o automobilima proizvođača "Folksvagen" i "Opel", koji su pronađeni na auto-otpadima u Vitezu i Kiseljaku.

- Vozila su bila pripremljena za prodaju u dijelovima, a riječ je o novijim modelima. Utvrđeno je da su vlasnici auto-otpada uvozili automobile sa stranim tablicama. Nakon toga bi tablice vraćali u zemlje porijekla vozila, a vozila su rastavljali i prodavali - navedeno je u saopštenju UIO BiH.

Dodaje se da su vlasnici auto-otpada na taj način izbjegli da plate zakonski propisane dažbine na uvoz automobila.

U akciji otkrivanja i oduzimanja vozila, osim službenika UIO BiH, učestvovali su i pripadnici policijskih stanica Kiseljak i Vitez.

Portparol UIO BiH Ratko Kovačević je kazao da će njihov Odsjek za istrage provjeriti sva oduzeta vozila i utvrditi kolika je šteta po osnovu neplaćenih dažbina.

- Tek nakon toga biće odlučeno da li će vlasnici auto-otpada biti osumnjičeni za neko krivično djelo ili prekršaj, zavisno od dokaza. Protiv nekih će vjerovatno biti podnesen izvještaj Tužilaštvu BiH za utaju poreza - kazao je Ratko Kovačević.

Slična akcija oduzimanja većeg broja automobila UIO BiH sproveo je i 2013. godine. Tada su na području Tuzle i Srebrenika s auto-otpada oduzeta 133 automobila za koju vlasnici nisu imali ispravnu dokumentaciju.

Ti automobili takođe su uvezeni sa stranim tablicama, a zatim rastavljani u dijelove i prodavani. Za njih vlasnici auto-otpada nisu platili carine i poreze.

Pokušaj skrivanja

Izvor blizak istrazi je kazao da je tokom akcije vlasnik jednog auto-otpada, kada je čuo za pretrese, pokušao da sakrije nekoliko automobila.

- On za ta vozila nije imao validnu dokumentaciju. Zbog toga je pokušao da ih sakrije, ali to inspektorima UIO nije promaklo - kazao je naš izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana