Napadaču na policiju 14 godina robije

Nebojša Tomašević
Napadaču na policiju 14 godina robije

Banjaluka - Mustafa Hasanbašić, zvani Muća (42), iz Tešnja osuđen je u banjalučkom Okružnom sudu na ukupno 14 godina zatvora zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajaca na koje je pucao u mjestu Glavice kod Doboja.

Presudu je izreklo vijeće kojim je predsjedavao sudija Pane Gavrić, a Hasanbašić je, osim za pokušaj ubistva, osuđen i za  prinudu, nedozvoljenu proizvodnju oružja ili eksplozivnih materija i neovlašćen promet droge. Prema presudi, on je policijsku patrolu u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović napao 9. marta prošle godine sa Benjaminom Ćostovićem, koji je priznao krivicu i osuđen na godinu i po zatvora. U presudi se navodi da su Hasanbašić i Ćostović napali policijsku patrolu kada su ih policajci  uočili da konzumiraju droge spid i amfetamin i prepakuju narkotike u mjestu Glavica kod Doboja. Droga je bila Hasanbašićevo vlasništvo.

- Kada je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Odbacio je torbu iz koje je izvadio pištolj, a u njoj je ostavio  paketiće spida. Policajci su mu naredili da stane, a on se okrenuo i ispalio hitac prema njima - navodi se u presudi.

Dodaje da je, dok je Hasanbašić bježao, Ćostović prišao policajcima i pesnicom udario policajca Suljića, usljed čega je on iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović je pokušao da policajcu otme oružje, ali je savladan. Hasanbašić je za to vrijeme pobjegao u Doboj, gdje je njegova poznanica S. S. pozvala taksi za njega. Nakon dolaska vozila, Hasanbašić je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u mjesto Prijedel. Tokom vožnje naišli su na policijski punkt i Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ga obiđe i ne staje. Kada je vidio da vozilu prilazi policajac, on je taksistu istjerao i sjeo za volan te krenuo da bježi. Policajac Stanko Đ. je zapucao na vozilo, ali je Hasanbašić pobjegao. Dolaskom u mjesto Rajčevo na području Zeničko-dobojskog kantona izašao je iz vozila i krenuo pješice. Otkriven je u mjestu Palučak kod Jablanice, gdje je i uhapšen. Hasanbašić je poznat po činjenju krivičnih djela, a Vrhovni sud FBiH 2007. godine pravosnažno ga je osudio na sedam godina robije jer je 1997. u Cirihu ubio Italijana Đuzepea Sidu.

Sudija Pane Gavrić istakao je da je prilikom odmjeravanja kazne vijeće cijenilo težinu krivičnog djela koje je Hasanbašić počinio dok je za njim tragano. Kao otežavajuća mu je uzeta i činjenica da je više dolazio u sukob sa zakonom, dok olakšavajućih okolnosti sud kod Hasanbašića nije našao. Hasanbašićev advokat Goran Nešković najavio je žalbu na presudu.

Liječenje

Osim zatvorske kazne, Mustafi Hasanbašiću sud je izrekao i mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti. Ova mjera biće sprovođena za vrijeme izdržavanja kazne.

Vještak neuropsihijatar Ratko Kovačević ranije je utvrdio da je Mustafa Hasanbašić osoba koja ima emocionalni poremećaj ličnosti i da je zavisnik od narkotika. Vještak smatra da je taj poremećaj izražen više kad Hasanbašić koristi drogu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana