Milić izrešetao i ovjerio dječaka sa planine

Nebojša Tomašević
Milić izrešetao i ovjerio dječaka sa planine

Kotor Varoš - Ilija Milić (71) iz Kotor Varoša uhapšen je juče nakon što je hicima iz automatske puške ubio komšiju Vasilja Kneževića (35), te pokušao da ubije njegovog oca Nedeljka (90) koji se spasio pobjegavši u kuću.

Zločin se desio oko 9.20 u zaseoku Pilipovina kod Kruševa Brda kod Kotor Varoša.

Kako nezvanično saznajemo, Ilija je sačekao u zasjedi Vasilja, poznatijeg kao "dječak sa planine", u blizini svoje kuće i kada ja on naišao s stokom, na njega je ispalio rafal iz automatske puške. Nakon toga mu je prišao i "ovjerio" ga još jednim hicem. Tom prilikom ubio je i dvije krave.

Nakon što je počinio zločin Milić je otišao do kuće Kneževića s namjerom da ubije i Vasiljevog oca Nedeljka. Starac je uspio da se zabarikadira u kuću i tako se spasi.

Milić je nakon toga otišao svojoj kući, odakle je pozvao policiju, koja je brzo došla i uhapsila ga.

Šta se tačno dešavalo juče niko od mještana Pilipovine nije znao da kaže, ali su rekli da je svemu prethodio dugogodišnji sukob između Milića i Kneževića.

- Nešto iza devet časova čula sam dva, tri kratka rafala iz pravca kuće Kneževića. Tek kasnije sam saznala za tragediju. Ovo je šok, kao da je đavo ušao u ljude. Vasilj je bio momak kao zlatna jabuka. Žao mi djeteta - rekla je jedna mještanka, ne želeći da se predstavi.

Mještani Pilipovine kažu da su se Ilija i Vasilj sukobili prije nekoliko godina zbog vode.

- Ilija je zavrtao slavine vodovoda kako se njemu prohtjelo, pa je porodica Knežević ostajala bez vode. Pošto imaju puno stoke koja ne trpi žeđ, to im je jako smetalo pa je došlo do sukoba - rekao je jedan od komšija Kneževića, ne želeći da mu pominjemo ime.

Kako nezvanično saznajemo sukob između Milića i Kneževića kulminirao je protekle sedmice. Knežević je 5. aprila kamenom razbio vjetrobransko staklo na Milićevom džipu "micubiši pajero", a zatim mu je zapalio sijeno. On je to navodno uradio jer ga je Milić tužio za krađu šume.

Razbijanje vozila i paljevinu sijena Milić je prijavio policiji pa je Knežević uhapšen, ali je brzo pušten da se brani sa slobode. Ovaj sukob je očigledno dodatno "ohladio" odnose među komšijama, pa je Milić i počinio stravičan zločin.

Iz banjalučkog Okružnog tužilaštva saopštili su da Milića za sada terete za ubistvo i pokušaj ubistva.

Ubijeni Knežević živio je daleko od civilizacije, a poznanici o njemu imaju samo riječi hvale. "Glas Srpske" je nedavno objavio reportažu o "dječaku sa planine", kao jedinom stanovniku katunskog naselja u Šepiricama, na obroncima Vlašića.

- Karabin mi je drug, vuk i medvjed prve komšije, a "Fejsbuk" jedini prozor u svijet - tako je pričao Knežević, koji je bio kilometrima daleko od civilizacije.

Živio je sam na 1.375 metara nadmorske visine sa svojih tridesetak goveda. Najbliže selo Pilipovina bilo je udaljeno više od pet kilometara, a do njegovog ognjišta stiže se jedino kozjom stazom. Rođen je i odrastao na planini, sa koje nije odlazio ni tokom rata. Ostao je usamljen kada je grmljavina granata i oružja otjerala dvadesetak porodica koje su tu živjele. O ženidbi nije razmišljao, iako je gazio 34. godinu.

- Teški su ovdje uslovi za život. Vodu nosim sa izvora, a nema ni struje. Nema te ljubavi zbog koje bi neka djevojka došla da živi ovdje - rekao je Knežević.

Nije se plašio ničega. Govorio je da su čist planinski vazduh i hrana proizvedena na njegovom imanju zaslužni za njegovo dobro zdravlje, mada je izgubio šaku.

- Nisam završio školu, a malo ko hoće da zaposli invalida, tako da mi je suđena planina - govorio je Knežević, koji će, nažalost, zauvijek ostati na obroncima svog Vlašića.

Princeza

Mještani Pilipovine kažu da je ubijeni Vasilj Knežević bio heroj koji se borio za goli život, a da je za "dječaka sa planine" čula i pokojna britanska princeza Dajana.

- Ona je kako se pričalo htjela da dođe da ga posjeti kada je čula kako se on bori i živi. Da li je to istina ili ne, ne znam. Ali, Vasilj je bio istinski borac za život - rekao je jedan mještanin Kruševa Brda.

Mještani Pilipovine o Iliji Miliću nisu željeli puno da pričaju. Rekli su da je živio sa suprugom i sinom, dok su mu dva sina i kćerka u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana