Махинацијама постао већински власник Европског универзитета у Брчком

С. А.
Махинацијама постао већински власник Европског универзитета у Брчком

Брчко - Тужилаштво Брчко дистрикта подигло је оптужницу против Недељка Станковића због сумње да је као суоснивач Европског универзитета у Брчком злоупотребом права постао већински власник ове образовне установе.

Оптужница Станковића терети да је без знања осталих суоснивача Универзитета 2011. године уплатио повећање власничких улога која су му у наредном периоду омогућила потпуно преузимање власничких и управљачких права на поменутом универзитету.

Полицијском истрагом је утврђено да је оптужени у поменутом периоду извршио незаконите промјене права над власничким удјелима. Наиме, он је при повећању капитала Европског универзитета у Брчком са 2.000 на 5.000 марака на своје име уплатио знатно већи износ него на рачуне осталих суоснивача.

- Оптужени је без знања осталих суоснивача на своје име уплатио износ од 1.900 марака, док је на име осталих суоснивача уплатио 1.100 марака. На тај начин Станковић је себи прибавио противправну имовинску корист у виду повећања властитог удјела са 55 на 60 одсто. Овом злоупотребом права дошло је до умањења удјела осталих суоснивача - наводи се у оптужници.

Станковић се терети да је у овом поступку у прописаним обрасцима навео да посједује држављанство БиХ, иако се тог држављанства одрекао прије десет година пред надлежним министарством.

Тужилаштво Брчко дистрикта терети Станковића за кривична дјела злоупотребе положаја или овлашћења, те овјеравање неистинитог садржаја.

Тужилаштво из Брчког доставило је оптужницу надлежном суду, који ју је у потпуности потврдио.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана