Kradljivaci iz Laktaša ojadili tri firme za 30.000 maraka

Sanja Amidžić
Kradljivaci iz Laktaša ojadili tri firme za 30.000 maraka

Banjaluka - Đuro Ubiparip (32) iz Laktaša juče je predat Okružnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da je bio na čelu tročlane grupe koja je na području Laktaša počinila više krađa čime je pričinjena materijalna šteta veća od 30.000 maraka.

Sa Ubiparipom, koji je uhapšen u srijedu, 29. jula u okviru akcije "Kliješta", privedeni su i saslušani Nedeljko Svjetlanović (19) i Rujko Milošević (55) iz Laktaša.

Svjetlanoviću i Miloševiću policija stavlja na teret da su bili saučesnici u krađama koje su počinjene od decembra 2014. do jula 2015. godine. Njih dvojica su nakon saslušanja pušteni na slobodu a policija će protiv njih podnijeti izvještaj Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Izvor blizak istrazi rekao je da su osumnjičeni u periodu od aprila do jula ove godine činili krađe.  Oni su prosjekli žičanu ogradu i iz kruga preduzeća "Agro trend" u Glamočanima iznijeli 20 elektromotora, troja vrata i komore za hlađenje čime je tom preduzeću pričinjena materijalna šteta od 20.000 maraka.

- Tročlana grupa tereti se i da je i od marta do aprila ove godine nasilno ušla kroz ogradu u krug firme "Agić kompani" odakle su  ukrali 20 aluminijskih feluga za vozila i time pomenutu firmu oštetili više od 2.000 maraka - kazao je naš izvor. 

Ubiparip, Svjetlanović i Milošević osumnjičeni su i da su od decembra 2014. do jula 2015. godine obili i ulazna vrata preduzeća "Sinekop" u Laktašima odakle su iznijeli više štampača, električnu rampu, elektrokablove, agregat za pretakanje goriva, motor za navodnjavanje, pumpu za vodu te agregat za točenje goriva i tako ovu firmu ojadili za 8.000 maraka.

- Istragom je utvrđeno da su pomenute osobe u noći između 13. i 14. aprila ove godine u mjestu Jablan kod Laktaša obili jednu privatnu garažu odakle su ukrali moped "šenke"  vrijedan oko 600 maraka - rekao je naš izvor.

U Centru javne bezbjednosti Banjaluka rekli su, navodeći njihove inicijale, da su u policijskoj istrazi, koja je trajala više mjeseci, pronađeni ukradeni predmeti koji će biti dokazni materijal u krivičnom postupku.

- Policija će nastaviti dalji rad u cilju rasvjetljavanja i dokazivanja krivičnih djela za koje se pomenute osobe sumnjiče i utvrđivanja tačne materijalne štete koja je pričinjena teškom krađom - kazali su u CJB Banjaluka. 

Đuro Ubiparip odranije je poznat policiji. Naime, on je 2011. godine uhapšen sa Ilom Ostojićem i još jednom osobom u Laktašima zbog sumnje da su iz preduzeća "Zmijanje" u Trnu kod Laktaša ukrali četiri skutera i građevinski alat čime su to preduzeće ojadili za 20.000 maraka. Ubrzo nakon krađe policija je kod osumnjičenih u vozilu "ford" pronašla dva skutera i ukradeni alat. Treći skuter pronađen je pretresom kuće osumnjičenih u Jablanu. Četvrti skuter nije pronađen za koji se sumnja da je prodat odmah nakon krađe.

Ranjavanje

Đuro Ubiparip povrijeđen je prošle godine u februaru kada ga je u kafiću "Kod Francuza" u Trnu iz automatske puške u koljeno ranio Dragan Čalakić iz Jablana kod Laktaša.

Prema tadašnjim nezvaničnim informacijama, pucnjavi je prethodio sukob između dvojice poznanika zbog duga od 40 marka koje je Čalakić dugovao Ubiparipu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana