Хајризу и Мешићу 16 година робије због пљачке

Небојша Томашевић
Хајризу и Мешићу 16 година робије због пљачке

Добој - Алишан Хајриз (32) из Зенице и Дамир Мешић (36) из Теслића осуђени су у добојском Окружном суду на по осам година затвора због оружане пљачке продавнице "Перспектива 1" из Шамца из које су отели цигарете.

Они су осуђени као саизвршиоци, а пресудом су ослобођени плаћања трошкова поступка. Овај двојац иза себе већ има пресуду којом су осуђени укупно на 40 година робије због убиства пријатеља Адмира Величанина.

Према пресуди добојског Окружног суда Хајриз и Мешић су продавницу "Перспектива 1" опљачкали 3. септембра 2011. године. До радње су се довезли у "фијат браву" који су претходно украли на бензинској пумпи "Аз-Ен" у Калошевићима код Тешња. У вријеме пљачке обојица су били маскирани и на главама су имали фантомке.

- По уласку у продавницу Хајриз је иза појаса извадио пиштољ и усмјерио га према раднику С. Б. рекавши му да буде миран и да му се неће ништа десити. Након тога га је зграбио за руку и извео напоље. Затим су га он и Мешић, који је био наоружан пушком, натјерали да легне на траву поред пута гдје су га свезали ужетом за вучу возила. Након тога ушли су у продавницу и украли цигарете, те побјегли - наведено је у пресуди добојског Окружног суда.

Иако није наведено колика је вриједност украдених цигарета, према полицијском извјештају саопштеном након разбојништва, власник поменуте продавнице оштећен је за  10.500 марака.

Хајриз и Мешић за убиство Адмира Величанина из Добоја осуђени су у Кантоналном суду у Зеници. Мешић је добио  22 године, а Хајриз 18 година затвора. Суђење им је понављано и оба пута су добили исте казне. Према тој пресуди Мешић и Хајриз су у ноћи између 16. и 17.  септембра 2011. године на превару намамили Величанина да дође својим аутомобилом "аудијем ТТ" на састанак код Жепча. Када је Величанин дошао, они су га заједно претукли и везали му руке и ноге, послије чега му је Мешић из близине пуцао у главу из пиштоља. Након убиства његово тијело су бацили у корито планинског потока дубоко више од 50 метара.

Бијег и напад

Алишан Хајриз и Дамир Мешић познати су по нападу на полицију и покушају бјежања из суда. Овај двојац је дан након убиства Адмира Величанина насрнуо на патролу полиције Републике Српске у Доњој Љубогошти код Источног Сарајева.

Када их је полиција примијетила и покушала да заустави они су возилом налетјели на полицајца и повриједили га. Потом су изазвали и саобраћајну несрећу и ударили у три возила након чега су ухапшени. Хајриз и Мешић из суднице су покушали да побјегну 20. децембра 2011. године, али то им није успјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана