Директор школе из Приједора пријављен тужилаштву: Осигурање плаћао из џепа радника?

Небојша Томашевић
Директор школе из Приједора пријављен тужилаштву: Осигурање плаћао из џепа радника?

Приједор - Директор Основне школе “Доситеј Обрадовић” у Приједору Стевица Џогазовић осумњичен је да је разним малверзацијама у вези са колективним осигурањем оштетио раднике за 10.460 КМ, а ову образовну установу за 4.860 КМ приликом набавке огрева.

Из Полицијске управе Приједор, наводећи иницијале, саопштили су да Џогазовића сумњиче за злоупотребу службеног положаја или овлашћења.

- С. Џ. теретимо да је незаконито и мимо воље радника образовне установе гдје је запослен од њиховог дохотка дио новца уплаћивао на рачун осигуравајућег друштва на име колективног осигурања. То је чинио од половине 2007. до априла ове године, чиме је више радника оштетио за 10.460 КМ - саопштила је полиција.

Додали су да осумњиченог још терете да је приликом набавке огрева оштетио установу у којој је радио за 4.860 КМ. Према полицијском извјештају, Џогазовић је слагао да је школи испоручено више дрвета за огрев од стварне количине. На тај начин је издвојено више новца него што је било потребно. Због ових кривичних дјела полиција је против Џогазовића поднијела извјештај Окружном тужилаштву у Приједору. Према незваничним информацијама, осумњичени је од радника на име плаћања осигурања узимао некад 12, а некад 24 КМ годишње.

Џогазовић тврди да је све радио у складу са правилима уз сагласност радника.

- Никоме није марка узета без знања и све одлуке су донесене на сједницама научно-наставног вијећа. Радници су били осигурани на 24 часа - казао је Џогазовић.

Појаснио је да је радницима на име обавезног осигурања 12 КМ уплаћивала школа и оно је покривало боравак на послу, те одлазак и долазак на радно мјесто.

- Међутим, уз њихову сагласност на годишњем нивоу од радника је наплаћивано додатних 12 КМ да би били осигурани 24 часа. Свако је то знао и могао је да се жали - објаснио је Џогазовић.

Истакао је да није оштетио школу приликом набавке дрва и да те оптужбе није могуће доказати.

  • Онолико колико је набављено дрва за огрев толико је и плаћено. Ништа више - казао је Стевица Џогазовић.

Анонимна пријава

Извор близак истрази је казао да је истрага против Стевице Џогазовића покренута на основу анонимне пријаве.

- Према тој пријави радници школе су били доведени у заблуду да морају да издвоје дио новца за плаћање колективног осигурања, иако је трошкове требало да сноси школа. Због те заблуде неки од њих су пристали да им новац буде одбијен од плате, али су касније схватили да су преварени, због чега траже своја права - рекао је извор близак истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана