Директор предузећа из Добоја оштетио буџет РС за 4,6 милиона КМ

Невена Бунић
Директор предузећа из Добоја оштетио буџет РС за 4,6 милиона КМ

Добој - Против директора предузећа "Нова форма" Маријана Мишића из Добоја полиција је поднијела извјештај добојском Окружном тужилаштву због сумње да је злоупотребом положаја у овом предузећу оштетио буџет и ванбуџетске фондове Српске за око 4,59 милиона марака, сазнаје "Глас Српске".

Извјештај је поднесен и против Н. Б, одговорног лица у другом предузећу у Добоју, због сумње да му је помогао у кривичном дјелу. Мишић се терети да је од 1. јануара 2014. до 30. јуна ове године, као директор наложио да се закључе уговори о цесији и компензацији у "Новој форми", иако су рачуни овог предузећа били блокирани због милионског дуга према Пореској управи Републике Српске.

- На тај начин је сав новац који је требало да буде уплаћен на рачун овог предузећа, и који би законски припао Пореској управи, био уплаћиван на рачун повјерилаца - саопштили су у Полицијској управи Добој и додали да је повјериоцима, односно иностраним купцима, осумњичени М. М. дао инструкције да све дугове плаћају на нерезидентни рачун овог предузећа.

Мишић је са овог рачуна пребацивао новац на рачун другог предузећа из Добоја, а које му је ставио на располагање  Н. Б, одговорни у том предузећу.

- На овај начин предузеће није правовремено плаћало пореске обавезе због чега су буџет и ванбуџетски фондови Републике Српске оштећени за 4.592.132 КМ, чиме је стечена противправна корист. Осумњичени се терети за кривично дјело злоупотреба овлашћења у привреди и неправилно издвајање средстава правних лица - стоји у саопштењу.

"Нова форма" је предузеће за производњу и продају намјештаја са сједиштем у Шамцу, које има и пословницу у Добоју. Пореска управа РС је у марту ове године објавила листу највећих дужника међу којима је било и ово предузеће са 8,87 милиона дуга.

Коментар Мишића јуче нисмо успјели добити јер је, како су нам рекли у предузећу "Нова форма", на путу.

Утаја пореза

Суд БиХ потврдио је оптужницу против власника предузећа "МД - Перић компани" из Бијељине због пореске утаје.

Оптужница терети Перића да је 2014. и 2015. године као директор у овом предузећу у намјери да избјегне плаћање пореза, поднио ПДВ пријаве са лажним подацима о опорезивим приходима. Он је поднио замјенске ПДВ пријаве по којима је накнадно пријавио стварни промет и пореску обавезу и уплатио ПДВ за 2014. годину, али не и ПДВ за 2015. годину у износу од 17.436 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана