Bratunc: Vatra progutala stan, starci izbjegli smrt

Krstina Ćirković
Bratunc: Vatra progutala stan, starci izbjegli smrt

Bratunac - Stan bračnog para Zdravka (82) i Milice Šarenac izgorio je u požaru koji je buknuo u Nemanjinoj ulici u Bratuncu, a njih dvoje, samo zahvaljujući sreći, nisu povrijeđeni.

Vatra je izbila nešto prije pet časova i za manje od jednog časa supružnici Šarenac ostali su bez krova nad glavom.

U trenutku izbijanja vatre oboje su bili u stanu i samo pukom srećom izbjegli su sigurnu smrt.

Zdravko je ispričao da su ga probudili toplota i dim i da je u trenutku izbijanja požara supruga Milica, koja je bolesna, bila u toaletu.

- Čim sam se probudio vidio sam da kulja dim iz ugla sobe u kojoj smo spavali. Tu se nalazila upaljena stona lampa, koja je, najvjerovatnije, uzrok požara. Uspio sam da izvedem iz stana bolesnu suprugu, a onda sam se vratio i pokušao da ugasim vatru, koja je već bila zahvatila namještaj i zavjesu u tom dijelu sobe. Nisam uspio - ispričao je Šarenac.

Prema njegovim riječima, on je bezuspješno pokušavao da ugasi vatru, ali se plamen sve više širio.

- Poslije određenog vremena bio sam primoran da izađem iz stana. Tek sada sam svjestan u kakvoj sam opasnosti bio, jer mi se u jednom trenutku učinilo da sam u plamenu - rekao je Šarenac.

Dodao je da se njegova supruga Milica mnogo uznemirila i da se trenutno nalazi kod rodbine.

Istakao je da je ona nakon što je izveo iz stana pozvala komšije u pomoć, koji su pozvali vatrogasce i policiju. Poslije dolaska policije i Zdravko i Milica su prevezeni do Doma zdravlja, gdje im je ukazana ljekarska pomoć.

U Profesionalnoj vatrogasnoj brigadi u Bratuncu su rekli da im je požar juče prijavljen u 4.54 časa.

- Požar je izbio na drugom spratu zgrade u Nemanjinoj ulici, koja se nalazi preko puta Doma kulture u Bratuncu. U roku od pet minuta na lice mjesta upućena su dva vatrogasna vozila sa vodom i sedam vatrogasaca. Odmah smo počeli sa gašenjem, a uz pomoć policije evakuisani su svi stanari za koje smo smatrali da bi mogli biti ugroženi - rekao je dežurni vatrogasac Mirko Škorić.

U Vatrogasnoj brigadi Bratunac su istakli da su, s obzirom na to da je stan na drugom spratu zgrade, morali da traže pomoć od "Elektrodistribucije".

- To nam je pomoglo u gašenju i požar je vrlo brzo stavljen pod kontrolu, pa je spriječeno njegovo širenje na ostale stanove. Požar je ugašen u 5.45 časova, ali, nažalost, stan Zdravka i Milice Šarenac je u potpunosti uništen i šteta se procjenjuje na više od 50.000 maraka - naveli su u vatrogasci.

Bračni par Šarenac doselio je sa kćerkom iz Hadžića u Bratunac poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

- Ne znam šta se desilo. U jednom trenutku smo ostali bez krova nad glavom, a mogli smo i izgorjeti u stanu. Ne znam gdje ćemo sada živjeti, ali, najvažnije je da smo preživjeli - rekao je Zdravko jedva čujnim glasom.

Dijana Todorović, čiji je stan iznad stana porodice Šarenac, rekla je da je od dima i vatre oštećen sav namještaj i parket u njenom stanu. Istakla je da je najvažnije da su spaseni ovi stari ljudi.

Uzrok požara

Poslije gašenja požara u stanu uviđaj su obavili ekipa Policijske stanice Bratunac i protivpožarni inspektor. Utvrđeno je da je požar najvjerovatnije izazvala neispravna lampa u stanu Šarenčevih.

- Prvi rezultati uviđaja ukazuju na to da je do požara došlo zbog kvara na lampi. Navodno je starica tokom noći išla u toalet i tada je upalila lampu, koja se zbog kvara zapalila. Plamen je odmah zahvatio dio namještaja i brzo se proširio - rekao je izvor blizak istrazi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana