Берић мора платити трошкове за адвоката

Г. М.
Берић мора платити трошкове за адвоката

Бањалука - Судско вијеће Окружног суда у Бањалуци одбило је жалбу ратног војног инвалида Миленка Берића на рјешење којим му је тај суд наложио да плати 9.308 марака за трошкове браниоца којег су му исте судије раније додијелиле по службеној дужности због слабог имовног стања.

"Глас Српске" објавио је раније да је Берић осуђен на шест година затвора за ратни злочин, односно убиство двојице Бошњака иако су свједоци на суђењу рекли да он није био на мјесту убиства и да није имао оружје ни униформу. Након тога му је наложено да плати судске трошкове.

- Оптуженом није постављен бранилац по основу лошег имовног стања нити га је суд ослободио обавезе плаћања трошкова кривичног поступка. Прописано је да ће издаци постављеног браниоца и његова награда бити исплаћени из средстава суда само ако би тим плаћањем било доведено у питање издржавање оптуженог или лица које је обавезан издржавати - наведено је у рјешењу које потписао предсједник судског вијећа Милорад Новковић.

Предсједник судског вијећа Сњежана Кудрић раније је донијела рјешење које побија наводе из те одлуке.

- Оптужени Берић поднио је захтјев за постављање браниоца по службеној дужности наводећи да је слабог имовног стања и да није у могућности да се сам брани. Суд је одлучио да за браниоца постави адвоката Милана Романића - наведено је у првом рјешењу.

Берић је након пресуде суспендован са посла полицајца, његова супруга је незапослена, а имају двоје средњошколаца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана