Apel roditelja tragično stradalog Davida Dragičevića:Molimo građane da ne komentarišu smrt našeg sina

Nebojša Tomašević
Apel roditelja tragično stradalog Davida Dragičevića:Molimo građane da ne komentarišu smrt našeg sina

Banjaluka - Davor Dragičević i Suzana Radanović, roditelji Davida Dragičevića (21) koji je nestao u noći između 17. i 18. marta, a čije tijelo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u rijeku Vrbas u Banjaluci, oglasili su se saopštenjem u kojem mole građane da se klone davanja komentara putem društvenih mreža o smrti njihovog sina.

- Povodom tragične smrti našeg sina Davida Dragičevića, obraćamo se cjelokupnoj javnosti Republike Srpske saopštenjem kojim izražavamo veliku zahvalnost svim dobrim ljudima koji su nam pritekli u ovim teškim trenucima, svim prijateljima i neznancima koji su nam pružili podatke povodom činjenica koje su se dešavale u noći nestanka našeg djeteta. Zahvaljujemo predsjedniku Republike Srpske gospodinu Miloradu Dodiku na njegovom razumijevanju situacije u kojoj se nalazimo i brzom angažmanu obducenta dr Ivice Milosavljevića, preko Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srpske - naveli su roditelji u saopštenju.

Obavijestili su javnost da su po pozivu okružnog javnog tužioca u Banjaluci 30. marta 2018. godine pozvani i saslušani u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, ističući da vjeruju da će budućim aktivnostima organa gonjenja biti rasvijetljene eventualne činjenice, koje bi ukazale na drugačiji ishod smrti njihovog djeteta od onog kakav je iznesen u zvaničnom saopštenju MUP-a RS i čime bi bile otklonjene sve njihove do sada iznesene sumnje.

- Imajući u vidu da će nadležno tužilaštvo, nepristrasno i odgovorno, preduzimati sve potrebne aktivnosti s ciljem neometanog odvijanja tog procesa, molimo sve građane da se ubuduće klone iznošenja činjenica i davanja komentara putem društvenih mreža. Pozivamo sve one koji imaju saznanja koja mogu biti od koristi u rasvjetljavanju određenih činjenica, a spremni su o tome svjedočiti, transparentno ili pod zaštitom, da se jave nama roditeljima ili nadležnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci - ističe se u saopštenju.

Davidovi roditelji su pozivali sve nosioce političkih funkcija da se suzdrže od iznošenja bilo kakvih svojih viđenja u pogledu nesreće koja ih je zadesila, komentara koji se odnose na tok postupka pred MUP-om RS, Okružnim tužilaštvom Banjaluka i da se ova tragedija, na bilo koji način, ne koristi u dnevnopolitičke svrhe.

- U beskrajnoj tuzi, uz nadljudsko strpljenje i veliku vjeru u saznanje istine, svima vam duboko zahvaljujemo - napisali su na kraju Davor Dragičević i Suzana Radanović, roditelji nastradalog Davida.

Ranije izneseni rezultati istrage o smrti ovog studenta izazvali su mnogo kontroverzi i nepovjerenja u porodici i javnosti. Policija je tada saopštila da je David vjerovatno pao sa mosta u nabujalu Crkvenu, koja ga je potom odnijela do Vrbasa. Istragom je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje, da je mladić imao povrede po tijelu, ali je ostala sumnja da ga je neko gurnuo ili bacio u vodu, što obdukcijom nije moglo biti utvrđeno. Policija je saopštila i da je prije toga učestvovao u tuči, ali da to nije uticalo na tragediju, te da su kod njega pronađene stvari ukradene iste večeri iz jedne kuće. Porodica, prijatelji i svi koji su poznavali ovog mladića, ali i brojni njegovi sugrađani, posumnjali su u ove rezultate i zatražili da slučaj bude razjašnjen, jer vjeruju da je David ubijen i bačen u rijeku. Porodica je zatražila novu obdukciju i istragu ističući da ne vjeruje u policijska objašnjenja. Predsjednik RS Milorad Dodik obećao je novu obdukciju i istragu, što je i urađeno. Ponovljenu obdukciju uradio je specijalista sudske medicine s Vojnomedicinske akademije u Beogradu (VMA) Ivica Milosavljević.

Direktor Policije RS Darko Ćulum rekao je juče da nikada više neće komentarisati istragu u vezi sa smrću Davida Dragičevića. Ćulum je naveo da je taj predmet u Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka, te da će tužilac dalje rukovoditi istragom.

- Tužilac će saopštavati sve što bude trebalo da saopšti javnosti - rekao je Ćulum.

On je rekao da se prvi obdukcioni nalaz u vezi sa smrću Dragičevića dostavlja Okružnom javnom tužilaštvu.

- Niko to nama ne dostavlja. Ja sam nezvanično rekao da bi drugi obdukcioni nalaz trebalo da bude dostavljen porodici. I on će na kraju vjerovatno završiti u Tužilaštvu. Tužilac vodi kompletnu istragu i ima tim naših inspektora koji rade na tome. U kontaktu sam sa tužiocem i rekao sam da ću, ako treba, dati i 500 policajaca na raspolaganje da se ovaj slučaj do kraja rasvijetli - poručio je Ćulum.

Kada je riječ o kući u kojoj se u večeri Davidovog nestanka po tvrdnjama policije dogodila pljačka, Ćulum je rekao da ne zna da li je David poznavao vlasnike kuće.

- Vlasnici su saslušani najmanje tri puta i izvršeno je njihovo fotografisanje. Nemam informacije da li su u toj kući pronađeni otisci Dragičevića - naveo je Ćulum.

Više stotina Banjalučana danima se okuplja na Trgu Krajine mirno protestujući pod sloganom "Pravda za Davida - Stop nekažnjenim ubistvima u Banjaluci". Okupljanja stanovnika, koji žele da bude rasvijetljeno stradanje ovog mladića, organizuju se u sve više gradova u RS, ali i šire.

Stradanje Dragičevića izazvalo je veliko uznemirenje javnosti, a društvene mreže "gore" jer još do kraja nije razjašnjeno kako je mladić upao u rijeku. Građani su na "Fejsbuku" osnovali grupu "Pravda za Davida" koja ima gotovo 67.000 članova i u kojoj su se pojavile razne informacije, ali i optužbe, te stranačka prepucavanja.

- Ako se grupa zove "Pravda za Davida", neka tako i bude. Nemojmo više postavljati članke i izjave pojedinih individua, nemojmo dozvoliti da grupa izgubi smisao, nemojmo dozvoliti da se njima daje prostor i još više staje na muku roditeljima - naveli su administratori grupe.

Stanje bezbjednosti

Darko Ćulum rekao je juče u Banjaluci da je bezbjednost u tom gradu na zadovoljavajućem nivou, ali da će policija u skladu sa procjenama, pojačati svoj rad. On je naveo da je broj razbojništava u Srpskoj šest na 100.000 stanovnika, dok se u okruženju i Evropi, u prosjeku, događa 40 razbojništava na 100.000 stanovnika.

Kada je riječ o nedavno ispaljenom projektilu iz ručnog raketnog bacača zolja na poslovnu zgradu koncerna "Agram", Ćulum je rekao da je istraga u toku i da za sada ništa ne ukazuje na to da je riječ o terorističkom aktu. On je rekao da se bezbjednosna situacija ne može cijeniti na osnovu jednog ili dva događaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana