Zima i praznici tanje novčanike

Anita Janković-Rečević
Zima i praznici tanje novčanike

Banjaluka - Da novogodišnji i božićni praznici, krsne slave i drugi neizbježni troškovi tokom zime nemilosrdno prazne novčanike građana Srpske potvrđuju i podaci Poreske uprave prema kojima je dnevni promet u decembru prošle godine bio gotovo duplo veći u odnosu na jun.

Vrijednost izdatih fiskalnih računa 18. juna 2017. godine iznosila je 10,3 miliona KM, dok je, kako ističu u Poreskoj upravi, 18. decembra ta vrijednost bila "teška" 20,2 miliona maraka.

Velika potražnja zabilježena je i u oktobru prošle godine, a vrijednost izdatih fiskalnih računa 18. oktobra dostigla je cifru od 20,3 miliona KM.

- Broj dnevnih izvještaja sa fiskalnih uređaja koji su pristigli na server Poreske uprave 18. juna prošle godine iznosio je 9.609, dok je istog datuma u oktobru stiglo 18.908 izvještaja, a u decembru 16.945 dnevnih izvještaja -  istakli su u Poreskoj upravi RS.

Ovi podaci svjedoče da dolazak hladnijih dana kod stanovnika iziskuje velike troškove poput nabavke ogreva, zimnice, toplije odjeće i obuće, što pogoduje trgovcima čiji se promet uduplava.

Kupovna euforija posebno je izražena pred praznike, a gužve u tržnim centrima širom Srpske koje su obilježile posljednje dane prošle godine pokazuju da je praznična groznica jača od krize i neimaštine. 

Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS SNjOT Saša Grabovac ističe da je ovo uobičajen obrazac rasta potrošnje. 

- Tradicionalno veća potrošnja u decembru bilježi se širom svijeta. Kod nas ljudi pripremaju slave, drugi idu u goste, dolazi katolički Božić, Nova godina, pravoslavni Božić što povećava potrošnju - rekao je Grabovac. 

On je istakao da, sudeći prema rastu potrošačkih kredita, stanovništvo Srpske troši više nego što zarađuje.

- To nije ni čudno s obzirom na minimalne plate koje ima najveći broj radnika, ali i zbog nepromišljene kupovine karakteristične u prazničnim danima. Savjetujem građanima da prije kupovine luksuznih stvari dobro razmisle jer trgovci sada igraju na emocije - rekao je Grabovac.  

Direktorica Udruženja potrošača "Don" iz Prijedora Murisa Marić kaže da jesen i zima sa sobom oduvijek donose više posla trgovcima.

- Septembar i oktobar karakteriše polazak djece u školu i povećana kupovina školskog pribora, obuće i odjeće. Tu je i nabavka zimnice, ogreva, guma za automobile, a u decembru stižu praznici. S druge strane, jun je poznat po štednji, jer se mnogi spremaju na ljetovanje, pa kupuju samo ono što moraju - rekla je Marićeva.

Ona smatra da je na veliku razliku u prometu uticala i kampanja Poreske uprave RS koja se odnosila na izdavanje fiskalnih računa. 

- Mnogi poreski obveznici koriste period godišnjih odmora inspektora pa tokom ljeta pokušavaju da izdaju što manje fiskalnih računa. Jesenja akcija inspektora mnoge je "natjerala" da to čine - pojasnila je Marićeva. 

Predsjednik Udruženja potrošača "Zvono" iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže da tokom novogodišnjih i božićnih praznika u Srpskoj borave brojni građani iz dijaspore i strani turisti što dodatno utiče na rast prometa.

- Tokom decembra i januara mnogo je stranaca koji ostavljaju značajan novac, dok u junu to nije naročito izraženo, jer odlaze na ljetovanja. I naši građani novac odnose na more što objašnjava manji promet u Srpskoj - rekao je Vasilić.

Broj pristiglih dnevnih izvještaja u Poresku upravu RS prošle godine

                             18. jun         18. oktobar        18. decembar                   

Banjaluka               2.164           4.016                   3.593

Bijeljina                976             1.915                   1.756

Prijedor                751             1.338                   1.200

Doboj                      475              996                      866

Trebinje                 286              535                      485

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana