За пријевремене изборе у девет градова и општина 120.000 КМ

Срна
За пријевремене изборе у девет градова и општина 120.000 КМ

Сарајево - За спровођење пријевремених избора за градоначелнике Добоја и Требиња, те начелнике седам општина у БиХ, који ће бити одржани 17. фебруара, предвиђено је 120.000 КМ, речено је у Централној изборној комисији (ЦИК) БиХ.

У одлуци ЦИК-а о буџету за спровођење пријевремених избора за градоначелнике Добоја и Требиња, те начелнике општина Босански Петровац, Босанско Грахово, Бужим, Домаљевац-Шамац, Дрвар, Какањ и Рибник наводи се да су финансијска средства дужни обезбиједити градови, односно општине у којима ће избори бити спроведени.

Према наведеној одлуци, за спровођење избора за градоначелника Добоја потребне су 43.000 КМ, а слиједи Требиње са 21.500 КМ, док ће општину Домаљевац-Шамац пријевремени избори за начелника коштати 19.000 КМ.

Остале општине у којима 15. фебруара треба да буду одржани пријевремени избори за начелнике треба да обезбиједе мање од 10.000 КМ, а најмање општина Босански Петровац - 3.600.

У укупном износу потребном за спровођење пријевремених избора највећа сума намијењена је за поштанске трошкове достављања препоручених пошиљки гласачима који гласају поштом - нешто више од 66.000 КМ, док је за штампање гласачких листића и постера са изгледом гласачког листића предвиђено 12.000 КМ.

За рад лица која ће за потребе пријевремених избора у девет локалних заједница бити ангажоване у Главном центру за бројање ЦИК-а у периоду од 10 дана предвиђено је више од 11.000 КМ - за накнаде за рад, те порезе и доприносе на те накнаде.

ЦИК је за путне трошкове за посјете штампаријама, пратњу приликом достављања и поврата изборног материјала, те за потребе обуке и обиласка градова и општина предвидио суму од 5.500 КМ.

Уколико град или општина у којој ће бити проведени избори не обезбиједи финансијска средства за спровођење пријевремених избора, избори за тај град или општину ће бити одгођени.

ЦИК је расписао пријевремене изборе за градоначелнике Требиња и Добоја те начелнике Босанског Грахова, Босанског Петровца, Бужима, Домаљевца/Шамца, Дрвара и Какња након што су челни људи ових градова/општина на посљедњим општим изборима у БиХ освојили мандате на другим нивоима власти.

Пријевремени избори за општину Рибник расписани су јер је начелник те општине Раденко Бањац опозван на референдуму одржаном 21. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана