U Šumama RS slijedi veliko pospremanje

Anita Janković
U Šumama RS slijedi veliko pospremanje

Banjaluka - Uprava "Šuma RS" mora obezbijediti profitabilno poslovanje ovog preduzeća na daleko višem stepenu nego što je to sada, a do kraja juna mora definisati program finansijske konsolidacije preduzeća sa tačno utvrđenim mjerama i obezbijediti potpunu likvidnost.

Zaključeno je ovo u petak na sastanku ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Steve Mirjanića sa menadžmentom "Šuma RS", Upravnim i Nadzornim odborom. Istaknuto je da preduzeće do kraja ove sedmice treba da donese statut, koji je već duže vrijeme u pripremi, a do kraja septembra mora biti gotov i pravilnik o sistematizaciji i organizaciji.

- Do kraja godine potrebno je donijeti i izmjene Zakona o šumama, čija izrada je u toku, te sprovesti sve mjere Vlade RS u pogledu organizacione, ekonomske i kadrovske osposobljenosti - saopšteno je iz Ministarstva.

Na sastanku je istaknuto da proizvodnja gubitaka i odstupanje od poslovne politike preduzeća moraju za sobom povlačiti i kadrovske promjene na svim nivoima.

- Rukovodstvo "Šuma RS" mora obezbijediti kontinuirane analize o poslovanju u svim fazama, te mjesečno pratiti ostvarivanje proizvodnje i troškove - poručili su iz Ministarstva.

Menadžment "Šuma RS" dobio je zadatak da pristupi redefinisanju cjenovnika drvnih sortimenata s ciljem da se izvrše određene korekcije i stave u kontekst tržišta BiH i okruženja. Istaknuto je i da je važno da bude zabranjena praksa da pojedina preduzeća koja se bave finalnom preradom drveta dobijaju veće količine oblovine, koju poslije preprodaju na raznim tržištima.

- Uprava "Šuma RS" mora zabraniti upotrebu kvalitetnog drveta u proizvodnji ogreva za izvoz, što je u proteklom periodu bilo veoma izraženo - kategorični su u Ministarstvu.

Na sjednici je naloženo da mora biti obezbijeđena maksimalna kontrola poslovanja u svim fazama, posebno u pogledu inspekcijskog nadzora, odnosno šumarske inspekcije, na čemu treba da budu mobilisane inspekcije svih nivoa.

- Od Republičkog inspektorata ćemo tražiti da putem šumarske inspekcije obezbijedi rigoroznu kontrolu primjene Zakona o šumama i svih drugih propisa kojima se reguliše djelatnost ovog sektora, u čemu će imati našu punu saradnju kao i podršku Ministarstva unutrašnjih poslova - istakli su u Ministarstvu poljoprivrede. 

Savjet za šumarstvo

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS istakli su će u narednih nekoliko dana formirati savjet za šumarstvo koji će predstavljati "metod rada" ministra.

- Zadatak savjeta za šumarstvo biće da ministru daje stručna mišljenja na sva akta iz sfere poslovanja, finansija, proizvodnje, zaštite, reprodukcije šuma i drugih tema - rekli su u ovom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana