U Srpsku iz Federacije BiH doselilo 4.500 ljudi

Marijana Miljić
U Srpsku iz Federacije BiH doselilo 4.500 ljudi

BANjALUKA - U Republiku Srpsku lani se doselilo 12.044 ljudi, što predstavlja povećanje doseljenih za oko 11,3 odsto u odnosu na 2009. godinu, a najviše stanovnika, oko 4,5 hiljada, doselilo se iz Federacije BiH.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković rekla je da je u prošloj godini Srpska imala pozitivan migracioni saldo, jer je prijavljeno 1.229 prebivališta više nego što ih je odjavljeno.

Ona je navela da je u prošloj godini bilo najviše međuentitetskih migracija i to 8.134, zatim 6.887 međuopštinskih, te 951 između RS i Brčkog.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS lani se 619 lica iz Brčkog doselilo u Srpsku.

- Sa teritorije RS u 2010. godini odselilo se 3.596 stanovnika u FBiH, dok su se u Brčko nastanile 332 osobe iz RS - kazali su u Zavodu za statistiku i dodali da je najveći broj migranata imao između 18 i 37 godina.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u FBiH i Brčkom lani je bilo više odseljenog nego doseljenog stanovništva, a iz FBiH odselilo se 23.824 lica.

U Agenciji za identifikaciju dokumenata, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) kažu da su se stanovnici Srpske lani najviše doseljavali u Banjaluku, gdje je više od sedam hiljada osoba prijavilo mjesto svog prebivališta, slijedi Bijeljina sa oko 5.000 i Prijedor sa 4.000 doseljenih stanovnika.

- Stanovnici Srpske u 2010. godini mjesto prebivališta najčešće su odjavljivali iz Banjaluke, koju su napustile 462 osobe, dok se oko 400 osoba iselilo iz Zvornika i Doboja - kazali su u IDDEEA.

Demograf Stefo Pašalić rekao je da se na osnovu podataka o unutrašnjim migracijama primijeti da Srpska ima pozitivan migracioni bilans u odnosu na FBiH i Brčko.

- Proces doseljavanja stanovnika u RS iz manjih u veće sredine je prisutan već duže vrijeme i on će se nastaviti i u budućnosti - rekao je Pašalić.

Prema njegovim riječima, stanovništvo se doseljava u veće gradove uglavnom zbog boljih uslova života.

Odlasci

Prema podacima IDDEEA, kada je u pitanju prijavljivanje prebivališta stanovnika Srpske u druge države lani je oko 300 državljana RS svoje mjesto prebivališta prijavilo u Srbiji.

- Zatim slijedi Njemačka, gdje se oko 240 stanovnika Srpske prijavilo, dok se oko njih 200 prijavilo u Austriju i Hrvatsku - kazali su u IDDEEA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana