Руси чешљају сваки детаљ производње

Анита Јанковић
Руси чешљају сваки детаљ производње

Бањалука - Екипа инспектора из Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор Русије стигла је јуче у РС, а прва на удару ригорозних контрола нашла се мљекара "Пађени" из Билеће у којој су прегледали погоне, лабораторију и документацију.

Руски инспектори у херцеговачкој мљекари провели су јуче више од осам часова, детаљно анализирајући сваки сегмент пословања. Контролисали су све, од производних погона до лабораторије и вођења евиденција.

- Приоритет им је и субкординација између државних органа, инспекцијских органа и мљекаре, али и начин контроле производа, те у које лабораторије се носе узорци и како се обављају анализе - рекао је директор мљекаре "Пађени" Ненад Вукоје.

Он је истакао да су руски критеријуми веома ригорозни и да се морају испоштовати ако желимо да крене извоз на њихово тржиште. Вукоје је казао да је на основу рада руских инспектора могао оцијенити да су веома строги и педантни.

- Наш правилник се не разликује много од њиховог, и уз неке мање корекције и усаглашавања не би требало бити проблема. Добро смо се припремили и очекујемо позитивно мишљење - рекао је Вукоје и додао да би коначни суд Руси требало да донесу за мјесец и то за све мљекаре и месне индустрије у БиХ које су контролисали. 

Под лупом руских инспектора данас ће се наћи и производни погони "Млијекопродукта" из Козарске Дубице.

- Наши стручњаци из сектора контроле квалитета су обавили увид у правилнике и прописе Руске Федерације тако да смо упознати са условима. Имамо тим стручњака који посједују довољно искуства и знања да овај посао обаве успјешно завршен - рекли су у "Млијекопродукту" и додали да примјењују највише свјетске стандарде у производњи хране.  Представници руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор посјетиће сутра и месну индустрију "Тулумовић" из Лакташа, а до петка ће бити обављена и контрола Индустрије меса "Вижион" из Рогатице.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је раније да ће евентуално одобравање извоза у Руску Федерацију аутоматски значити и слободан приступ тржиштима Бјелорисије и Казахстана, као и неколико других земаља које улазе у ту царинску унију.    

- Ово је важан догађај за БиХ, јер руску инспекцију чекамо више од годину. Настојаћемо да се ова мисија и посјета заврши успјешно -  рекао је недавно Шаровић.

Контрола

Представници руске Федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор, која представља Евроазијски економски савез, у БиХ ће контролисати 14 компанија чији производи испуњавају услове за извоз на њихово тржиште.  Инспектори ће посјетити и гранични прелаз у Градишци, како би видјели рад граничних ветеринарских инспектора, те ветеринарске лабораторије.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана