Rijeke sve pliće, prijeti pomor ribe

Milijana Latinović, M. V.
Rijeke sve pliće, prijeti pomor ribe

Banjaluka - Rijeke u Srpskoj zbog suše i nedostatka padavina bilježe niske vodostaje što dovodi do pomora ribe, a ribari procjenjuju da je riblji fond prepolovljen.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda su potvrdili da vodostaji rijeka opadaju, te da najniže vodostaje bilježe Una kod Novog Grada, Sana u Prijedoru i Bosna u Doboju.

- U proteklih nekoliko dana najkritičnija situacija bila je na rijeci Sani kod Prijedora koja je dostizala svoj istorijski minimum od minus 21 centimetar - rekli su u Hidrometeorološkom zavodu RS.

Potpredsjednik Sportskog ribolovnog društva "Prijedor" Ljubomir Radanov kaže da su ekstremno visoke temperature uticale na smanjenje nivoa rijeke Sane i povlačenje ribe.

- I ono što smo imali ribe povuklo se u dublje tokove, jer je Sana na ovom dijelu zatrpana blatom, vodostaj plitak i riba ide dalje da bi preživjela - rekao je Radanov.

Sekretar Sportsko ribolovnog udruženja "Bosna" u Doboju, Zdravko Radić rekao je da suša koja mjesecima traje ugrožava kompletnu floru i faunu, pa tako i riblji svijet.

- Imali smo manje pomore ribe u lijevoj i desnoj pritoci Bosne, rijekama Rudanka i Lukavica, do kojeg je došlo zbog niskog vodostaja i zagađenja - kazao je Radić.

On dodaje da situaciju otežavaju i nesavjesni pojedinci kopanjem šljunka i nekontrolisanim vađenjem ribe.

- Ako suša potraje nestaće kiseonika. Otpada u rijekama ima na tone i posljedica takvog stanja biće pomor ribe. I sada je situacija loša, riba jedva preživljava - upozorio je Radić.

Dodaje da je rijeka Bosna bila bogata mrenom, somom, smuđem i štukom, ali da je iz godine u godinu ribe sve manje.

Član ribolovnog društva "Drina" Bratunca, Branko Filipović kaže da stanje ribljeg fonda zabrinjavajuće.

- Nivo Drine se stabilizuje, ali veliki dio riblje mlađi je trajno izgubljen. Tome je doprinio i rad hidroelektrane "Bajina Bašta", zbog čega je dolazilo do naglih promjena nivoa rijeke i uginuća ribe -  rekao je Filipović.

On dodaje da ne pamti kada su temperature bile ovako visoke duži vremenski period, niti da je vodostaj Drine bio niži.

U Sportsko ribolovnom društvu u Banjaluci ističu da ribe u Vrbasu ugrožavaju zagađivači.

- Proteklih dana imali smo manji pomor ribe u Vrbasu kod Trapista, a nadležna inspekcija će utvrditi šta se tačno desilo -  rekao je sekretar društva Andrija Žunić.

Ribari koje smo zatekli na ovoj lokaciji rekli su nam da su iz Čelinca i da pecaju ovdje jer je Vrbanja skoro presušila.

- Riblji fond je prepolovljen, Vrbanje skoro i da nema, a i ovdje je situacija kritična - rekao je član Udruženja sportskog ribolova iz Čelinca Radovan Jurišić.

Mještani Čelinca koje smo zatekli kako s nevjericom s mosta gledaju u rijeku, samo odmahuju glavom, kažu ne pamte ovako plitko korito Vrbanje.

- Šta da vam pričam, vidite kako je. Do sad je bar bilo rakova, a sad niti ima ribe ni rakova - kaže jedan mještanin.

Suša i nedostatak vode uzele su danak i u rijeci Bosni kod Sarajeva. Potpredsjednik Udruženja "Bistro" Senad Kapo rekao je da je do pomora ribe došlo kod vodozahvata na Bačevu, dijelu koji ribolovci zovu Mala Bosna.

- Rijeka jedva ima primjetan tok. Na sve to došlo je do izlijevanja fekalnih voda u rijeku, tako da je oko 90 odsto ribljeg fonda u ovom dijelu uništeno - rekao je Kapo.

Kečiga

Sekretar sportsko-ribolovnog društva "Amur" iz Gradiške Slobodan Golić kaže da je rijeka Sava niska u ljetnjem periodu, ali to nije uticalo na smanjenje ribljeg fonda.

- Prošlogodišnje poplave su donijele velike količine šarana iz ribnjaka u Savu, tako da nikada nismo imali bogatiji riblji fond. Ove godine ima i kečige, koje deset godina nije bilo u Savi - kazao je Golić.

 

Vodostaji rijeka u RS izmjereni u petak (mjere u centimetrima)

Bosna  - Doboj:       - 148 (opada)

Vrbas -  Banjaluka:    97  (opada)

Drina – Foča:           8   (stagnira)

Sava - Gradiška:      - 29 (raste)

Sana - Prijedor:      -16 (opada)

Una - Novi Grad:       -18 (opada)

Vrbanja - Vrbanja:      21  (stagnira)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana