Rekordan urod kukuruza

Marijana Miljić
Rekordan urod kukuruza

Banjaluka - Iako su zbog poplava ratari u Srpskoj presijavali površine pod kukuruzom, poljoprivrednici očekuju rekordne prinose ove žitarice.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika i mljekara RS Vladimir Usorac rekao je da je kukuruz u odličnom stanju.

- Problem bi nam mogle predstavljati stalne kiše koje bi mogle usporiti sazrijevanje ove žitarice - rekao je Usorac i dodao da se ratari nadaju da će im vrijeme do oktobra "ići na ruku", te da će kukuruz sazreti na vrijeme.

Usorac je naglasio da očekuju rekordne prinose kukuruza te dodao da će oni dostizati i do 15 tona po hektaru.

- Dobri prinosi kukuruza posebno će dobro doći stočarima, koji su suočeni sa nedostatkom stočne hrane zbog poplava - kazao je Usorac i dodao da bi ove godine poljoprivrednici mogli obezbijediti i kukuruz za iduću godinu.

S obzirom na očekivane dobre prinose kukuruza, Usorac kaže da cijena ove žitarice stalno pada na svjetskoj berzi.

- Kukuruz je dobro rodio i u Srbiji i Mađarskoj, zbog čega ova žitarica stalno pojeftinjuje - kazao je Usorac.

Predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković rekao je da će berba kukuruza u Srpskoj popraviti stanje u poljoprivredi ove godine.

- Zbog velikih prinosa stočari će moći proširiti postojeće kapacitete, te obnoviti stočni fond, jer će zbog dobrih prinosa imati dovoljno hrane za ishranu stoke - kazao je Marinković i dodao da će na pojedinim parcelama u Šamcu, koje su presijane poslije majskih poplava, prinosi kukuruza dostizati i do 14 tona po hektaru.

Marinković je naglasio da će ove žitarice biti i za rezervu, te savjetovao poljoprivrednicima da sav višak kukuruza koji imaju ostave za iduću godinu. Stočari u Srpskoj ističu da je dobar rod i pojeftinjenje kukuruza spas za stočni fond. Pojedini farmeri su strahovali da neće imati hrane za stoku, ali dobar rod kukuruza iznenadio je sve. I poljoprivrednici u Srbiji očekuju prinose kakve nisu upamtili u posljednje dvije decenije. Ističu da će veliki dio prinosa plasirati inostranom tržištu.

Šteta

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ranije su rekli da je oko 70.000 hektara zasijanih površina bilo pod vodom. Prema informaciji o stanju primarne poljoprivredne proizvodnje nakon poplava, grada i obilnih padavina, zaključno sa 20. julom, šteta u poljoprivredi procijenjena je na 250 miliona maraka. Šteta u biljnoj proizvodnji iznosi oko 210 miliona KM, dok se u stočarstvu procjenjuje na oko 40 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana