Reklame ugrožavaju bezbjednost putnika

Anita Janković
Reklame ugrožavaju bezbjednost putnika

Banjaluka - Putnici koji koriste usluge javnog prevoza u Banjaluci i drugim gradovima RS plaše se za bezbjednost, jer je veliki broj autobusa u potpunosti oblijepljen reklamama zbog kojih bi u slučaju nesreće evakuacija bila znatno otežana.

Osim na narušenu bezbjednost, putnici se žale i da ništa ne vide. Banjalučanin Bogdan Matijević kaže da izbjegava autobuse oblijepljene reklamnim folijama.

- Kako je neko mogao dozvoliti da nalijepe reklame i zatvore nam oči. Nit vidim stanicu gdje treba da izađem, nit kuda se krećem. Ne vjerujem ni da bih mogao razbiti prozor kada bi se autobus zapalio - ističe Matijević.

Profesor Mašinskog fakulteta u Banjaluci i stručnjak za tehničku opremljenost vozila Snežana Petković kaže da postavljanje folije na kompletnu karoseriju i staklene površine autobusa narušava bezbjednost putnika.

- Reklamne folije narušavaju osvijetljenost u autobusu koja po propisima mora biti iznad 70 odsto. Zbog loše osvijetljenosti putnici ne mogu uočiti prepreke, otežano se kreću, a lako mogu pasti - kaže Petkovićeva.

Prema njenim riječima, u svijetu postoje dodatni pojačivači svjetlosti na važnim mjestima poput stepenica, a kod nas se svjetlost zagušuje reklamama.

- Najveći problem je što se folije lijepe preko prozora koji u slučaju nesreće služe za evakuaciju. U slučaju požara putnici moraju razbiti staklo, ali reklamna folija otežava razbijanje. U trenutku kad zavlada panika ključna je brzina - kaže Petkovićeva i dodaje da Pravilnik o dimenzijama, masama i osovinskim opterećenjima treba mijenjati i da će se zalagati za to.

Njeno mišljenje dijeli i predsjednik Upravnog odbora Asocijacije stanica tehničkog pregleda u RS Ilija Šerbedžija.

- Pravilnik treba hitno da bude promijenjen, jer ugrožava bezbjednost putnika u autobusu. Treba da bude zabranjeno lijepljenje folija preko staklenih površina, a dopustiti da se postave samo na karoseriju. Uputićemo zahtjev za izmjenu Pravilnika - kazao je Šerbedžija.

On navodi da prilikom tehničkih pregleda autobusa mjere osvijetljenost i da ona često nije na zadovoljavajućem nivou.

- Mjerenja pokažu da je providnost smanjena, ali kad to Pravilnik dozvoljava, džaba nam mjerenja. Bezbjednost putnika mora biti na prvom mjestu - rekao je Šerbedžija.

Predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza u Banjaluci i vozač autobusa Draško Talijan kaže da reklame na autobusima predstavljaju problem zbog smanjene vidljivosti.

- Putnici nam se često žale da ne vide gdje treba da izađu i da se otežano kreću po autobusu - kaže Talijan koji smatra da je reklamama mjesto na karoseriji, a ne na prozorima.

Vlasnik agencije "Infomedija", koja postavlja reklamne folije na autobuse, Vedran Pušić kaže da im to dozvoljavaju važeći propisi.

- Ne radimo ništa mimo pravila i zakona. Sve reklame prijavljujemo i plaćamo takse. Folije ne ugrožavaju bezbjednost putnika. Koristimo folije za koje imamo atest i koje s jedne strane prikazuju reklamu, a sa druge su providne i propuštaju više nego dovoljno svjetlosti - kaže Pušić i dodaje da je ova vrsta reklamiranja popularna širom Evrope i da se nigdje ne pravi drama zbog toga osim u Banjaluci.

Prevoznici o lijepljenju reklamnih folija

 

"Autoprevoz"

Reklamne folije su zalijepljene po zakonu. Pravilnik je napravljen po evropskim direktivama, a folije ne ugrožavaju bezbjednost putnika i u skladu su sa svim propisima.

 

"Žak turs"

Folije lijepe na autobuse širom svijeta i ako ne ugrožavaju njihove putnike, ne ugrožavaju ni naše. Reklame postavlja "Infomedija", a mi samo dobijamo nadoknadu što im dajemo prostor na autobusima.

 

"Central turs"

Ne želimo da komentarišemo ništa u vezi sa reklamnim folijama zalijepljenim na naše autobuse. Obratite se preduzeću "Infomedija", to su njihove reklame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

U Srpskoj rođeno 25 beba
U Srpskoj rođeno 25 beba
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana