Ратни ветерани укрстили пушке

Милијана Латиновић
Ратни ветерани укрстили пушке

Бањалука - Више од 50 заљубљеника у стрељаштво, из свих република бивше Југославије, укрстили су пушке, и гађајући мету на удаљености од 300 и 500 метара, показали да је гађање прецизном снајперском пушком спорт, а не синоним за насиље.

Такмичење у стрељаштву "Long range", које је традиционално организовано на Мањачи шесту годину заредом, окупило је десетине ратних ветерана, али и других љубитеља стрељаштва из Републике Српске и ФБиХ, затим Србије, Црне Горе, Словеније, Хрватске и Македоније. У госте су им дошли и пријатељи из Италије и Швајцарске.

Да љубав према спорту не познаје границе, и да су док гађају мету сви они исти, само стријелци, доказује чињеница да су дошли из некад ратом захваћених земаља.

Предсједник клуба за далекометно стрељаштво "Соко" из Приједора, који је и организатор манифестације, Игор Предојевић казао је да је ова врста такмичења на нашим просторима недовољно  заступљена.

- Сам назив такмичења "Лонг ранге" говори да је ријеч о пуцању на велику даљину. Такмичење се одвија у двије дисциплине, гађање мете на удаљености од 300 и 500 метара  У оквиру обје дисциплине постоје двије категорије такмичења, "TR" (прецизна пушка) и "OPEN" - рекао је Предојевић. Додаје да је ово врста спорта у којем се за гађање покретне, непокретне или летеће мете користе специјализоване пушке у војничким калибрима, опремљене моћним оптичким нишанима.

Предојевић наглашава да без подршке Оружаних снага БиХ не би били у могућности да организују цијело такмичење.

- Шеста пјешадијска бригада Оружаних снага БиХ нам је уступила стрелиште Мањача и подржали су нас логистички - истакао је Предојевић.

Члан стрељачког клуба "Point" из Сарајева Дино Османкадић каже да је другарство и љубав према стрељаштву разлог због којег не пропушта овакве манифестације.

- Свако од нас има свој начин да напуни душу, а ово је један од мојих начина. Стрељаштво је практичан доказ менталних способности човјека - казао је Османкадић.

Додаје да је ово дружење са колегама из РС, као и онима из региона, непроцјењиво, и много важније од оствареног резултата. Бањалучанин Драгољуб Гутовић стрељаштвом се бави аматерски тек неколико година.

- Потребно је доста улагања у опрему, како би се цијело такмичење подигло на виши ниво. Надам се да ће стрељаштво заживјети и да ћемо из године у годину имати више учесника - казао је Гутовић.

Пушке и цјелокупна опрема, која подразумијева одијела, спотерске дурбине и специјалне камере помоћу којих стријелац има увид у поготке на метама, доста су скупи. Многе од ових пушака склапају сами стријелци. 

По завршетку такмичења стријелцима су уручене захвалнице, побједницима медаље и пехари, а дружење је у веселој атмосфери настављено уз традиционални војнички пасуљ.

Балканска лига

Такмичење "Long range" одржава се у оквиру Балканске лиге. На Мањачи је одржано пето коло ове лиге. Наредно, шесто коло пуцаће се у Билећи пред крај мјесеца. Седмо коло планирано је да буде одржано у Батајници.

Спотери

Сваки стријелац има свога нарочитог осматрача - спотера, чија улога се огледа у осматрању мета дурбином великог увећања и саопштавања резултата сваког поготка.

На тај начин стријелац има могућност да коригује нишањење оптичким нишаном, а самим тим и постиже бољи резултат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана