Путарине донијеле 11 милиона марака

Анита Јанковић-Речевић
Путарине донијеле 11 милиона марака

Бањалука - Од наплате путарине на аутопутевима Бањалука - Градишка и “9. јануар” лани се слило 11 милиона марака, што је у односу на годину раније више за око три милиона КМ.

У предузећу “Аутопутеви РС” истичу да је значајном повећању наплате путарине допринио затворени систем наплате на аутопуту од Бањалуке до Добоја који је у функцији од краја новембра прошле године.

- На аутопуту “9. јануар” возачи вожњу плаћају по пређеном километру и такав начин наплате већ у првом мјесецу рада затвореног система повећао је приход од путарине за скоро 50 одсто - рекли су у “Аутопутевима РС”. 

Према статистичким подацима овог јавног предузећа о броју возила, остварени приходи од путарине су лани били нешто већи на аутопуту “9. јануар” у односу на трасу од Бањалуке до Градишке.

- На наплатној станици Јакуповци, која се налази на аутопуту Бањалука - Градишка, лани је остварено 5,4 милиона КМ прихода од путарине, док је на наплатним станицама дуж аутопута “9. јануар” по истом основу прикупљено 5,6 милиона КМ - рекли су у “Аутопутевима РС”.

Појаснили су да возачи на аутопуту Бањалука - Градишка путарину тренутно плаћају само на једном мјесту - у Јакуповцима, те да би затворени систем наплате на овој траси требало да профункционише током љета.

- Наплата путарине по километру пређеног пута на поменутој траси очекује се средином ове године, по окончању изградње наплатних станица у Чатрњи, Новој Тополи и Александровцу - навели су у “Аутопутевима РС”.

Економисти сматрају да је градња аутопутева веома значајна за развој сваке земље јер скраћује вријеме транспорта робе и људи.

- Тренд раста прихода од путарине у износу од три милиона КМ који се појавио уназад годину је добар знак, али, нажалост, укупан износ средстава је недовољан за отплаћивање кредита и одржавање - рекао је економиста Зоран Павловић.  

Мрежа аутопутева у Српској дугачка је 104 километра. Аутопут Бањалука - Градишка у дужини од 32 километра у потпуности је отворен за саобраћај у новембру 2011. године. Захваљујући савременој путној инфраструктури путовање између ова два града, које је раније трајало око сат, дупло је скраћено. Вриједност пројекта износила је 320 милиона КМ.

Изградња аутопута од Бањалуке до Добоја у дужини од 72 километра коштала је 402 милиона КМ. Дионица од Прњавора до Добоја у саобраћај је пуштена 2016, док је дионица од Лакташа до Друговића возачима на располагању од октобра 2017. године, а посљедња траса од Друговића до Прњавора у функцији је од октобра прошле године. Отварањем те дионице комплетиран је аутопут од Бањалуке до Добоја.

Безбједност

Бањалучанка Вања Нежић, која због посла свакодневно путује у Градишку, каже да се вози искључиво аутопутем јер, осим што брже стигне, сматра да је безбједност на много вишем нивоу него на локалним путевима.

- Вожња аутопутем није јефтина, али је безбједна, што је довољан разлог да користим аутопут. Задовољна сам како се одржава, а нема ни гужве, што је велика предност када журите на посао - казала је Нежићева. 

Аутопутеви у Српској у бројевима

Аутопут “9. јануар

5,6 милиона КМ - прикупљено лани од путарине

72 километра - дужина аутопута

402 милиона евра - укупна вриједност пројекта

Аутопут Бањалука - Градишка

5,4 милиона КМ - прикупљено лани од путарине

32 километра - дужина аутопута

320 милиона КМ - вриједност пројекта изградње

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана