Празнична грозница увелико почела широм РС

Драгана Келеч, дописници
Празнична грозница увелико почела широм РС

Бањалука - Никољдански и новогодишњи празници бар на тренутак потискују беспарицу у заборав па су се становници и ове године разлетјели по трговинама како би своје најдраже обрадовали поклонима.

Бљештавило у излозима, снижења и разноврсна роба мамац су за муштерије. Трговци задовољно трљају руке јер је празнична грозница увелико почела.

Продавнице играчака и тржни центри пуни су родитеља, бака и дека, који не жале новац да би обрадовали малишане.

- Дарове испод јелке дјеца чекају цијеле године, па се због тога упркос кризи нађе новац макар и за најскромнији пакетић. Највише се купују играчке које су на попусту - прича трговкиња у Бањалуци.

Према ријечима Бањалучанке Магдалене Мијић никољдански дарови су неизбјежни без обзира на кризу.

- Дјеца се највише радују Светом Николи и Новој години због чега увијек синчиће обрадујем поклонима. Обавезни су слаткиши и играчка, а за то издвојим око 50 марака - каже Мијићева.

Празнична атмосфера захватила је и Приједор гдје је ове године изостала продаја новогодишњег накита на уличним штандовима, али се свакодневно могу видјети пролазници са даровима.

-  Празници су вријеме када најмлађе треба обрадовати поклонима - поручују Приједорчани док ужурбано улазе у продавницу.

Цијена пакетића у приједорским продавницама, као и у другим градовима РС, креће се од пет до 30 марака, а трговци нуде купцима и да сами направе пакетић.

Празнични дух осјећа се и у Добоју, а упркос томе што су катастрофалне поплаве испразниле џепове новац се нађе макар и за скромне поклоне.

- Најважније је да у пакетићу има разноврсних слаткиша. Умјесто играчака за унуку сам купила "барби козметички сет" који сам платила 16, док сам за унука узела "спајдермен сет" који кошта 12 марака - рекла је Љубинка Мирић из Добоја.

Празнична куповина у Фочи је у пуном јеку. Трговци кажу да се пазари све и свашта - слаткиши, играчке, козметика и одјећа. Уочи Светог Николе са рафова "нестају" пакетићи и чизмице.

- Суграђани се спремају за славу, али купују и пакетиће за дјецу - кажу у једној од фочанских продавница.

И трговци у градишким маркетима кажу да празнична продаја иде веома добро, а најтраженији су пакетићи.

- Пакетићи коштају између десет и 20 марака. Боље се продају јефтинији пакетићи, јер грађани углавном узимају више пакетића - рекла је продавачица у једном од маркета очекујући још бољу продају како се ближи Нова година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана