Куће под водом

Драгана Келеч, дописници
Куће под водом

Бањалука - Породица из Милића у сриједу је евакуисана због поплаве, а обилне кише створиле су проблеме и у другим општинама гдје су куће и оранице под водом, а многи пољопривредници су спасавали стоку од бујице.

Водена стихија причинила је огромне проблеме у Милићима.

- Најтежа ситуација била је у насељу Мишићи, у којој се излио Зелени Јадар, па је једна породица морала да буде евакуисана - изјавио је старјешина Територијалне ватрогасне јединице Милићи Миодраг Пантић и додао да водена бујица пријети и другим насељима, а посебно Дервенти.

Ријека Ракитница је поплавила усјеве у Рогатици, а  вода се улила у подруме неколико кућа и предузећа, па су радници морали да евакуишу стоку. Начелник Томислав Пухалац каже да су угрожени и резервоари на изворишту Зилићине.

- Ово је незапамћена поплава, због чега апелујемо да нам Влада и "Воде Српске" помогну у реализацији пројекта регулисања ријеке Ракитнице која нам у поплавама наноси огромну штету сваке године - навео је Пухалац.

И у Сребреници се излила ријека Крижевица и ушла у куће у насељу Дуго Поље, као и на локацији Солоћуша и Поточари. Становници Дугог Поља су морали да спасавају стоку.

- Имамо угрожених неколико породица којима је већ вода ушла у куће и са њима смо стално у контакту - изјавио је Цвијетин Максимовић из Цивилне заштите Сребреница.

Предсједник Удружења пољопривредника у Бијељини Љубо Малетић каже да су њиве у Семберији поплављене.

- Пшеница је полегла и обољела и ове године неће бити рода. Кукуруз ће иструлити у земљи ако не престане киша  - рекао је Малетић.

И на подручју Братунца Крижевица пријети да се излије, због чега је начелник Недељко Млађеновић рекао да је општина ангажовала четири фирме, које својом механизацијом треба да заштите људе и имовину. Киша и у Фочи непрестано пада због чега из општинског штаба Цивилне заштите упозоравају становништво на опасност од поплава.

- Апеловали смо грађанима да буду опрезни, али за сада стање није алармантно - казао је командир Штаба Цивилне заштите Чедо Зеловић.

Магистралним путем Бијељина - Зворник у Средњем Шепку отежано се саобраћа због изливања воде, а прекинута је и путна комуникација Зворник - Сапна у насељу Ристићи.

 - Поплаве пријете и домаћинствима на подручју зворничке општине - рекао је шеф Службе ЦЗ Рајко Јурошевић.

Тешко стање је у приватним објектима у Хан Пијеску.

- Станујем у згради која је саграђена 1948. године.  Кров је потпуно оштећен, али никада није овако прокисло као сада - каже Нада Радуловић из Хан Пијеска.

У мјесту Рогоушићи, у општини Пале, вода је заплавила четири-пет кућа, али није продрла у унутрашњост. И у насељима Топлик и Иванићи у Источном Новом Сарајеву поплављено је пет-шест кућа и неколико помоћних објеката, због чега је сазвана и сједница Штаба за ванредне ситуације. У Новом Селу, у општини Соколац, поток Мегара поплавио је помоћне објекте у једном домаћинству, а пријети и кући.

В. д. директора Републичке управе ЦЗ Весељко Елез каже да екипе на терену прате ситуацију јер су идућа 24 часа кључна.

- Још нисмо достигли алармантан ниво, што не значи да нећемо - казао је Елез.

Према прогнозама метеоролога до краја седмице биће нестабилно вријеме, са обилним падавинама. Трајнија стабилизација времена очекује се почетком идуће седмице. Црвени метеоаларм упаљен је на подручју Вишеграда, што значи да је вријеме изузетно опасно.

Из Ауто-мото савеза РС саопштено је да је због изливања воде на коловоз јуче био обустављен саобраћај на магистралном путу Власеница - Шековићи, Власеница - Кладањ и на регионалном путу Хан Пијесак - Олово.

У прекиду је био саобраћај и на регионалном путу Бушлетић - Зелиња и регионалном путу Добој - Модрича.

Евакуације у ФБиХ

Најкритичније стање у ФБиХ било је на подручју општине Илиџа, гдје су евакуисане три особе због поплава.

Излиле су се ријеке Босна и Добриња, а проблеми постоје и у мјестима гдје је дошло до изливања потока. Припадници Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево забранили су пјешацима прелазак преко моста на Дрвенији у Сарајеву због ријеке Миљацке која је достигла највећи водостај у посљедњих десет година и износи 244 центиметра.

Снијег

На планинским предјелима у сриједу је формиран сњежни покривач, тако да су забијељеле Јахорина и Бјелашница.

У романијској регији у вишим предјелима падао је снијег, па се на путном правцу Фоча - Сарајево преко превоја Рогој саобраћало отежано, док су од Трнова до Миљевине, због снијега на терен морале да изађу и зимске службе "Србињепутева".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана