Почиње обука за нове возаче

Маријана Миљић
Почиње обука за нове возаче

Бањалука - Пословна заједница ухватила се у коштац са све озбиљнијим проблемом недостатка возача у Српској, а да би колико-толико поправила лошу слику на терену осмишљен је програм за обуку и преквалификацију будућих возача.

Привредна комора РС расписала је јуче јавни позив за упис полазника на програм оспособљавања за професионалног возача на који могу аплицирати кандидати који имају завршену најмање основну школу. Они који желе да постану професионални возачи треба да доставе и љекарско увјерење и возачку дозволу “Б” категорије. На теоретској обуци кандидати ће провести 260 часова и додатних 20 на практичној настави. За обуку  треба да издвоје 1.100 марака, што је много ниже у односу на редовне цијене у ауто-школама, а програмом ће бити обухваћено најмање 20, а највише 96 полазника.

У Привредној комори РС појашњавају да је ријеч о програму самофинансирања.

- На обуку, која ће трајати око три мјесеца, могу да се пријаве и запослени који желе да постану професионални возачи. Надам се да ће сви који прођу обуку остати да раде у Српској. Ми не можемо утицати ни на кога да након завршене обуке не оде у иностранство и тражи посао - рекао је секретар Удружења саобраћаја и веза при Привредној комори РС Драгослав Михајловић.

Превозници истичу да им хронично недостаје возача и да сваким даном страхују да би неко од запослених могао да напусти посао.

- Возача недостаје цијелој Европи, а овај проблем код нас добио је на снази нарочито у посљедњих годину. Возачи одлазе у Њемачку и Словенију јер су тамо веће плате. Наши превозници траже овај кадар и из тог разлога идемо у ове пројекте обуке. Нама тренутно недостаје десетак возача и стално нам је расписан јавни позив за радну снагу - казао је директор бањалучког “Аутопревоза” Дејан Мијић и додао да треба тражити начин за повећање плате како би мотивисали возаче да не одлазе у иностранство.

Завод за запошљавање РС, поред овог програма Привредне коморе, спроводи програм преквалификације лица која су на бироу, а дата им је могућност да стекну и звање професионалног возача. Они који прођу бесплатну обуку обавезни су да остану да одређени период раде код послодавца у РС.

Едукативни центар

Привредна комора РС успоставила је и едукативни центар с циљем рјешавања проблема недостатка квалификоване радне снаге на тржишту рада.

Едукативни центар бавиће се образовањем одраслих како би били оспособљени за професионалног возача, ЦНЦ програмера, оператер на ЦНЦ машинама за обраду метала, металостругара, бравара, заваривача, шивача, моделара обуће, пекара и друге послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана