Највише бруцоша чекају природне науке

Данијела Стоканић
Највише бруцоша чекају природне науке

Бањалука - Друга шанса за упис на жељени студијски програм будући бруцоши добиће од понедјељка 28. августа, а према подацима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву највише слободних мјеста за свршене средњошколце остало је на природним наукама, електротехничким смјеровима и машинству.

Пријем докумената на оба универзитета трајаће пет дана, док је провјера знања планирана 4. септембра са почетком у девет часова. На оба универзитета слободно је укупно 2.664 мјеста.

Како су објаснили на Универзитету у Бањалуци у другом кругу са највише слободних мјеста располаже Природно- математички факултет и то 212, док ће најмање шансе имати кандидати на Факултету безбједносних наука, јер индекси чекају само два ванредна студента.

- Мало интересовање у претходном уписном року било је за студијске програме на Пољопривредном факултету, гдје још 150 слободних мјеста. Сва мјеста у првом кругу нису попуњена ни на Електротехничком факултету, а највише шансе ће имати они који се одлуче за електронику и телекомуникације, гдје их 19 има прилику да упадне и на буџет - пише у конкурсу бањалучког Универзитета, који је јуче расписан.

Декан Рударског факултета у Приједору, који на располагању има још 17 индекса, Владимир Малбашић истакао је да у првом року примљено само осам студената на буџет и да ту има још седам слободних мјеста, као и десет за оне који ће се сами финансирати.

- Посебно се овај позив за пријем студената односи на нови смјер геолошко инжењерство гдје није попуњено ниједно од десет слободних мјеста на буџету и десет самофинансирајућих -  рекао је Малбашић.

Док су на самом старту неки студијски програми у Српској остали готово празни, медицински факултети оба универзитета су због великог интересовања проширили листу, па тако на Медицинском факултету у Бањалуци шансе има 36 кандидата, а у Источном Сарајеву три више.

Листа је, како су објаснили у Универзитету Источно Сарајево, проширена и на факултету Пословне економије у Бијељини.

Тржиште

Имајући у виду чињеницу да све више странаца отвара фирме РС и потребе тржишта највише шансе за запослење по завршетку студија имаће инжењери, посебно кад је у питању машинска индустрија и грађевинарство.

Судећи према досадашњим искуствима и статистици Завода за запошљавање РС на посао ће се навише начекати дипломирани економисти, правници, а ништа лакше до посла неће доћи ни они са друштвених смјерова.

Број слободних мјеста

Универзитет Бањалука

* 179 буџет

* 1.032 самофинансирање

* 60 ванредни

* 158 страни држављани

Универзитет Источно Сарајево

* 262 буџет

* 745 самофинансирање

* 136 ванредни

* 92 страни држављани

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана