Матуранти дарују хаљине и одијела

Драгана Келеч
Матуранти дарују хаљине и одијела

Бањалука - Бројни бањалучки средњошколци поклониће своје матурске хаљине и одијела вршњацима у Добоју да би и они могли прославити матурско вече.

Прослава матуре нашла се под великим упитником у Добоју, граду који је један од најразоренијих у поплавама. Због невоље која их је снашла многи матуранти нису ни помишљали да ће моћи обиљежити јединствено вече у животу. Међутим, уз помоћ добрих људи и њихових вршњака то ће ипак бити могуће.

Матуранти бањалучке Гимназије идућих дана на друштвеној мрежи "Фејсбук" покрећу велику акцију која би требало да носи назив "Позајми матурску хаљину - одијело".

- Све је спремно за организовање те групе. Наши матуранти су вољни да својим другарима помогну, само је још преостало да се договоримо са добојском Гимназијом - рекла је професор и координатор у бањалучкој Гимназији Љубица Тодоровић.

Она је истакла да су прошле седмице покушали да контактирају са колективом добојске Гимназије.

- Нажалост, нисмо успјели, јер су колеге сигурно ангажоване на рашчишћавању терена. Након што то успијемо, тражићемо дозволу од Министарства просвјете да кренемо у реализацију планираних активности - истакла је Тодоровићева.

Осим матураната, овој акцији придружили су се и бројни грађани, који путем друштвених мрежа већ данима организују прикупљање хаљина, одијела, ципела и накита, које ће прослиједити средњошколцима у Добоју.

- Прије пола сата сазнала сам за ову акцију. Даме, имате ли каквих скривених лијепих хаљиница, шљокица, ципелица и торбица за ове дјевојчице?!? Рок је кратак, али стићи ћемо ми то! Шаљи даље и иди да копаш по ормару! - објавила је једна од многобројних дјевојака на свом "Фејсбук" профилу.

Акцију су с одушевљењем прихватили и поједини привредници. Генерални директор "Интеграл инжењеринга" Слободан Станковић рекао је да ће хотел "Интегра", који се налази на подручју Добоја, обезбиједити бесплатну прославу матуре за све матуранте из овог града.

- Сносићемо све трошкове за храну, пиће и музику како бисмо за око 1.000 добојских матураната створили све услове да прославе своје матурско вече, јер желимо да им, упркос невољи, крај школовања остане у лијепом сјећању - казао је Станковић.

Идеја

Министар просвјете и културе РС Горан Мутабџија рекао је да је идеја кренула од Министарства и да су је са одушевљењем прихватили ученици бањалучке Гимназије.

- То је велики знак солидарности ученика из Бањалуке са њиховим вршњацима у Добоју, а очекујемо да се укључе и остали који желе, како би ученици са угрожених поплављених подручја добили могућност да прославе матурско вече - казао је Мутабџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана