Лијекови јефтинији и до 32 КМ

Драгана Келеч
Лијекови јефтинији и до 32 КМ

Бањалука - Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске од 15. марта ће на рецепт добијати 12 нових комерцијалних лијекова, а за неке од њих партиципација ће бити нижа и за 32 марке.

Како је саопштено из Фонда здравственог осигурања, на листи А убудуће ће осигураницима бити доступно шест нових генеричких лијекова, од којих су два раније била на листи Б.

- На листу А увршћени су лијекови за лијечење опструктивних болести плућа "индакатерол", за кожне болести "алклометазон" и хормонски контрацептиви "левоноргестрел-етинилестрадиол" и "улипристал" - истакли су у Фонду.

За ове лијекове, како су нагласили у Фонду, осигураници који нису ослобођени плаћања партиципације, уколико се опредијеле за лијек са референтном цијеном, платиће само партиципацију у износу од 10 одсто, док осигураници који су ослобођени партиципације за њих неће плаћати ништа.

Такође, два генеричка лијека која користе обољели од кардиоваскуларних болести "квинаприл" и опструктивних плућних обољења "тиотропијум" умјесто на листи Б од 15. марта биће на листи А.

То значи да ће и за те лијекове осигураници издвајати мање новца, јер је партиципација за лијекове са листе Б већа и износи 50 одсто од референтне цијене лијека.

- За лијек "тиотропијум" осигураници ће убудуће плаћати партиципацију у износу од око седам марака, док је раније била 39 КМ - нагласили су у Фонду.

На листу А увршћен је и нови облик и доза лијека за нервни систем "окскарбамазепин", који ће сада, уз сируп, бити доступан и у таблетама, те дозама од 300 и 600 милиграма.

На приједлог Удружења родитеља дјеце обољеле од мукополисахаридозе, дијететски препарати "нутридринк" и "нутринидринк" моћи ће се прописивати и обољелим од мукополисахаридозе тип три, док су раније били доступни само обољелим од цистичне фиброзе.

Предсједник Удружења родитеља дјеце обољеле од мукополисахаридозе Владанка Гојић каже да ће им много значити то што ће ови дијететски препарати бити прописивани и обољелим од мукополисахаридозе тип три.

- То нашој дјеци значи много, а највише из разлога што се до сада дуго чекало на рефундацију трошкова разних лијекова које углавном све набављамо из иностранства - истакла је Гојићева.

Додала је да би дјеци са ријетким болестима много значило када би постојале једноставније процедуре за набавку лијекова.

- Сваког мјесеца морамо имати унапријед око 2.000 марака како бисмо набавили неопходне лијекове, а затим чекамо на рефундацију трошкова - казала је Гојићева.

Новине и на листи Б

Осим новина на листи А, од 15. марта и на листи Б налазиће се пет нових лијекова.

- То су лијекови за превенцију можданог удара (дипиридамол - ацетилсалицилна киселина и клопидогрел - ацетилсалицилна киселина), хроничну венску инсуфицијенцију (диосмин), те за генитоуринарни систем (нистатин-нифурател и дутастерид-тамсулозин) - додали су у Фонду здравственог осигурања РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана